JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson: MBMS funkar med mobiler
Den av Ericsson förespråkade tekniken för mobil-tv, kallad MBMS, fungerar utmärkt med Ericssons utrustning och mobilplattformar från en rad andra leverantörer. Det visar nyligen genomförda tester, som enligt företaget banar vägen för kommersiell lansering av MBMS-system under nästa år.
Multimedia Broadcast Multicast Service, MBMS, är den av Ericsson förespråkade tekniken för att skicka ut tv- och videosignaler till mobiltelefoner. Med MBMS går tv-signalerna i mobilnätet, till skillnad mot konkurrerande alternativ som DVB-H och DMB där signalerna går i separata nät. De försök med mobil-tv som gjorts i bland annat Stockholm har genomförts med DVB-H-baserad utrustning, levererad från Nokia som pratat sig varm för denna teknik.

Ericsson har dock konsekvent förhållit sig kallsinnig till DVB-H, eftersom man menar att det inte är kostnadseffektivt att bygga upp särskilda nät för tv-distribution till mobiltelefonerna. MBMS har visserligen legat drygt ett år efter DVB-H i utveckling, men Ericsson har hävdat att det är en karamell värd att vänta på.

- MBMS är en hörnsten när mobil-tv blir en massmarknad, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Där berättar Ericsson också att dess utrustning för MBMS inte bara fungerar - något man demonstrerade redan i april - utan även klarar interoperabilitet med mobiltelefonplattformar. Och då inte bara från det egna Ericsson Mobile Platforms utan även andra leverantörer, exempelvis Qualcomm.

- Det här innebär att MBMS-funktionalitet blir en naturlig och standardiserad del av morgondagens mobilsystem och -terminaler, säger Ulf Ewaldsson, Ericssons chef för produktområdet Radio.

MBMS-demonstrationerna blir ett dragplåster för Ericsson på mässan Mobile World, före detta 3GSM, i Barcelona i februari.

Ericsson ska leverera sina första kommersiella MBMS-systemen ska i mars, och från september ska utbyggnaden vara i full kraft.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)