JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Köpe-Linux billigare i längden
Realtidsvarianten av Linux är numera ett trovärdigt alternativ till andra operativsystem, och att köpa kommersiella versioner av Linux är mer kostnadseffektivt än att ladda ner gratisversioner och utveckla med gratisverktyg. Det framgår av en rapport där 1300 utvecklare följts under två år.
Trots framgångarna för det öppna operativsystemet Linux så har det funnits ett trovärdighetsproblem. Linux och dess karaktär av öppen källkod har helt enkelt av många ansetts som mindre kvalitativt än kommersiella alternativ.

En vanlig uppfattning har likaså varit att egenutveckling av LInuxprogram är en lönsam verksamhet, eftersom LInux är gratis nedladdningsbart från nätet. Värdet av kommersiella Linuxverktyg har ofta ifrågasatts.

En färsk rapport från analysföretaget Embedded Market Forecasters vederlägger båda dessa uppfattningar. Analytikerna har gått igenom flera hundra realtidsprojekt inom inbyggda system med 1300 utvecklare under två års tid, och konstaterar att dessa konstruktörer litar lika mycket på Linux som på andra realtidsoperativsystem och att resultaten blir i paritet.

Därtill konstaterar rapporten att den som använder kommersiella Linuxverktyg är mer kostnadseffektiv än de som kör en mer gör-det-själv-artad metod. De kommersiella verktygen kostar förvisso pengar, men det uppvägs av minskad risk och genomsnittligt kortare tid till marknaden.

Enligt rapporten hävdar över hälften av de utvecklare som använder egna verktyg att de inte har tillräckligt med tid för att utveckla sina koncept till färdiga produkter, trots att dessa projekt typiskt är mindre än de som använder kommersiella Linuxverktyg. Rapporten hävdar också att jämför man projekt med kommersiella Linuxverktyg och projekt med andra operativsystem så motsvaras förväntningarna i ungefär lika hög grad. För de som använder hembyggda LInuxvertyg är siffran dock 16 procent lägre.

Linuxleverantören Montavista är förstås mycket nöjd med rapporten, och skickar sålunda ut dess resultat. Mest nöjt är företagen med siffran att 81 procent av Montavistaprojekten uppfyller eller överskrider förväntningarna, medan motsvarande siffra för Wind Rivers Linux är 60 procent och industrigenomsnittet låg på 70 procent.

Rapporten kan laddas ned från www.embeddedforecast.com.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)