JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det amerikanska säkerhetsdepartementet tänker dra igång ett program som ska ska skydda den del av Internetinfrastrukturen som finns i USA. Programmet, som har flera kontroversiella inslag, väntas kosta 15 miljarder dollar.
Programmet från Department of Homeland Security har filats på i månader under stor sekretess, men är inom kort redo att presenteras för allmänheten, skriver tidningen Wall Street Journal som intervjuat departementets chef Michael Chertoff. Syftet är att skydda Internetinfrastrukturen mot både fysiska och digitala angrepp, och det hela väntas kosta 15 miljarder dollar under ett antal år.

I programmet ingår att staten ska skydda även privatägda datanät. Det kan låta harmlöst, men är kontroversiellt eftersom myndigheterna måste övervaka såväl innehåll som trafik i dessa nät för att kunna utföra uppgiften. Vilket förstås kan vara känsligt för integriteten.

Saken blir inte mindre känslig eftersom departementet samtidigt ska presentera en modifierad version av ett tidigare hårt kritiserat förslag om satellitövervakning inom USA, där teknik utvecklad för spionage utomlands ska användas inrikes, och data från satelliterna ska skickas till såväl federala som lokala myndigheter. När kongressen i augusti fick höra talas om detta förslag första gången så blev det ramaskri, och förslaget skickades omedelbart tillbaka för omgörning.

Exakt vad de nya förslagen innebär är ännu inte känt. Men att de kommer att väcka debatt är nog en ganska säker gissning.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)