JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Opto ger 300 Gbit/s på kretskort

IBM har lyckats pressa 300 Gbit/s genom litografiskt tryckta optisk vågledare på ett i övrigt konventionellt kretskort. Enligt företaget är denna typ av optiska bussar miljömässigt intressanta alternativ för att koppla samman två processorer eller en processor till dess minne.
- Det här är den första verkliga demonstrationen av ett optiskt tryckt kretskort som klarar riktigt höga datatakter i ett kompakt format, sa IBM-forskaren Clint Schow då han presenterade nyheten igår vid konferensen Optical Fiber Communication i San Diego.

Företaget tror att opto på kretskort kan vara kommersiellt tillgängligt inom två år. Och skälet är faktiskt miljön. Enligt IBM är dessa optiska ledningar, med GaAs-transceivrar i ändarna som omvandlar ljus till elektriska signaler och vice versa, extremt energisnåla vid stora datamängder. Det krävs bara 100 W för att överföra 8 Tbit/s, motsvarande 5000 HD-videoströmmar. Det är en hundradel av vad som krävs för elektrisk överföring, och en tiondel av konventionell fiberoptik, skriver tidningen EE Times nätupplaga.

I San Diego visade IBM sin innovation i två versioner, dels med en standardtransceiver som klarade 12,5 Gbit/s, dels med en betydligt kompaktare och strömsnålare IBM-utvecklad transceiver som klarade 10 Gbit/s per vågledare.

I produktionen togs först det konventionella kortet fram, därefter lades polymera vågledare på med samma typ av litografiska teknik som IBM annars använder för att lägga metallager på halvledare. 32 vågledare användes, 16 åt varje håll. Varje vågledare var 35 um bred och lika hög, med 27 um avstånd sinsemellan.

- Det är ungefär dubbelt så tätt som konventionella optofiber, konstaterade Schow.

På demonstrationskortet var avståndet mellan transceivrarna bara 3 mm och vågledarna låg i raka linjer. Men enligt företaget är längden på vågledarna ingen begränsande faktor, och de kan också böjas med en minsta radie på 15 mm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)