Bengalurubaserade Semindia, som redan 2005 planerade en fabrik för 3 miljarder dollar tillsammans med AMD och forskningsinstitutet Imec, har dragits med ständiga förseningar som delvis hänger samman med AMDs bekymmersamma ekonomi. Flera investerare i Semindia, däribland kontraktstillverkaren Flextronics och två amerikanska riskkapitalbolag som tillsammans stöttat med 30 miljoner dollar hittills, funderar enligt tidningen EE Times nätupplaga på att dra sig ur halvledarprojektet.
Under tiden har Semindia utvecklat trådlösa routrar och ADSL-modem, och nått ganska stora framgångar på dessa områden. I fjol såldes över en miljon modem för ADSL2+. Även utrustning för passiva optiska nät (GPON) och Wimax har tagits fram. Företagsledningen fokuserar därför mer på systemutveckling än på halvledarproduktion.
IEMC, India Electronics Manufacturing Corporation, annonserade liknande planer som Semindia 2006, en fabrik för produktion på 12-tumsskivor värd 3 miljarder dollar. Företaget leds av en kanadensare med indiska rötter, och tanken var att kanadensiskt riskkapital skulle bekosta satsningen. Nu har fokus ändrats och tanken är istället att starta en fabrik för produktion av solceller.
Samma plan har June Min. Denna koreanska riskkapitalist uttalade i fjol ambitionen att bygga Indiens första halvledarfabrik, i Hyderabad. Men planerna har övergetts och även denna fabrik ska i stället producera solceller.
I fjol presenterade även HSMC, Hindustan Semiconductor Manufacturing Corp, att man tillsammans med tyska Infineon skulle investera en miljard dollar i en första konstruktionsfas. Men än så länge har ingen ansökan om bygglov nått de indiska myndigheterna, enligt tidningen EE Times nätupplaga, som dock säger att företagets vd uppger att ansökan ska lämnas in i april.
Ytterligare ett streck i den indiska räkningen kom i höstas, då halvledarjätten Intel berättade om sina planer att bygga en 65 nm-fabrik i Kina. Den fabriken hade indiska intressen gärna sett i sitt eget land.
Kostnadsökningar är ett viktigt skäl till de spruckna indiska halvledardrömmarna. Om det år 2005 beräknades kosta 3 miljarder dollar att dra igång en toppmodern halvledarfabrik så går motsvarande investering idag på det dubbla. Och för de pengarna kan man lika gärna köpa en existerande halvledartillverkare. EE Times pekar ut AMD som potentiell uppköpskandidat.