JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Växthus-LED och mikrovågsmätare tävlar om miljöpris
Med lysdioder i stället för lampor kan strömförbrukningen minskas i växthus. Och med en beröringsfri, mikrovågsstyrd sensor kan driftstyrning och motorunderhåll effektiviseras. Det är två av de mest elektronikfyllda innovationerna bland de 15 som nominerats till finalen i Sveriges miljöteknikråds tävling Miljöinnovation 2008.
Femton innovationer med brett spektrum, från förgasning av biomassa via båtbottenbehandling till en skidsickel som gör valla onödig, har gått till final i kampen om utmärkelsen Årets miljöinnovation. Samtliga får 10 000 kronor i prissumma, plus en kvalitetssäkring av sin innovation.

Den slutgiltiga vinnaren, som utses i finalen på Halmstads stadsbibliotek den 2 april, får ytterligare 200 000 kronor i prissumma. Vederbörande blir också nominerad till EU-kommissionens tävling European Business Awards for the Environment.

Bland finalisterna finns flera bidrag med högt elektronikinnehåll. Exempelvis belysningssystemet Heliospectra från ett företag i Borås med samma namn. Grundtanken har varit att ersätta växthusens lampor med lysdioder för att spara elenergi. Men inte nog med det - systemet mäter också hur mycket plantan vuxit i förhållande till sin potential och styr ljuset för individuella växter utifrån den analysen.

En annan finalist är Sondero Technologies i Halmstad, som tagit fram en beröringsfri sensor för mätning av kraft, tryck, vridmoment eller temperatur. Mätvärdet överförs med mikrovågsteknik, och poängen är enklare driftstyrning och underhåll av motorer och drivlinor.

Bakom tävlingen står förutom Sveriges miljöteknikråd även Energimyndigheten, Nutek, Vinnova och Region Halland.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)