JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt innehåll i ukrainska tv-boxar
Linköpingsföretaget Zenterio har sålt sin referensdesign och mjukvara för digital-tv-boxar till ukrainska Telecard-Pribor.

- Det är en väldigt viktig order eftersom Ukraina är en gigantisk marknad, säger Kristofer Lindblom som är marknadsansvarig på Zenterio.

Landet har närmare 47 miljoner innevånare och nu ska Telecard Pribor börja tillverka boxar med innehåll från Zenterio.

- Man går från att anväda flera olika leverantörer till att använda inhemskt tillverkade boxar och Telecard-Pribor har en av de modernaste fabrikerna i regionen.

Zenterio startade 2002 när Nokia avvecklade sitt engagemang i boxar för digital-tv.

- Många har jobbat ihop med digital-tv sedan 1992, säger Kristofer Lindblom.

Företaget, som har 35 anställda, har utvecklat en modulär programvara kallad Zids. Zids klarar standarderna DVB-S, DVB-T och DVB-C liksom IP-tv. Den går att använda på olika hårdvaruplattformar med diverse operativsystem och mellanvara. Användargränssnitet är grafiskt och har ett inbyggt hjälpsystem på lokalt språk som alltid finns tillgängligt med en knapptryckning.

På senare tid har företaget också tagit fram en referensdesign baserad på kretsar från ST Microelectronics.

- Vissa kunder köper bara mjukvara men i det här fallet har vi även sålt hårdvarulösningen, säger Kristofer Lindblom.

Boxen som Telecard-Pribor ska tillverka klarar HD-tv och har ST:s teknik för så kallad Chipset Pairing, där mottagarens chip måste matcha abonnemangskortet från operatören.

På Zenterios kundlista finns bland annat svenska Tilgin liksom Motorola via sitt dotterbolag i Linköping (fd Kreatel) men även koreanska Opentech, Microsoft, Emitor, Telecard och Autoliv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus