JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spel och lek driver mikromekaniken
Mikromekaniska sensorer och ställdon i kisel, Mems, kommer att växa explosionsartat under de kommande fem åren, spår analyshuset IC Insights. Det är bland annat produkter som handkontroller till tv-spel och mobiltelefoner som driver uppgången.
Antalet sålda memskomponenter kommer att växa med 27 procent per år räknat från 2007 till 2012. I absoluta tal kommer antalet sålda komponenter att öka från 1,3 miljarder till 4,3 miljarder enheter, hävdar IC Insights.

Mätt i pengar är ökningen blygsammare. Den årliga tillväxten spås landa på 19 procent, upp från 4,1 miljarder dollar i fjol till 9,7 miljarder dollar år 2012.

Marknaden för mems-komponenter har tidigare varit beroende av bland annat fordonsindustrin för sin tillväxt men i takt med att sensorerna och ställdonen byggs in i mobiltelefoner, handkontroller och andra bärbara konsumentprodukter får marknaden en extra tillväxtinjektion, skriver IC Insights.

Memsmarknaden är mycket bred och omfattar komponenter som trycksensorer, accelerometrar, gyron, mikrofoner, oscillatorer, huvuden till bläckstråleskrivare, ställdon, spegelmatriser, rf-filter och rf-switchar.

Accelerometrarna har länge använts i krockkuddar och spegelmatriserna finns bland annat i projektorer. Nyare tillämpningar är att låta användarna styra tv-spel eller funktioner i mobilen genom att luta, peka med eller skaka med dessa.

Accelerometrar används också i handhållna produkter för att upptäcka om användaren tappar enheten och då snabbt stänga av hårddisken och andra stötkänsliga enheter.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)