JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den finska stiftelsen Teknikakademien har nominerat fyra kandidater till årets Millenniumpris, värt 800 000 euro. Bland de fyra finns Andrew Viterbi, mannen bakom den algoritm som bär hans namn och som används inom så gott som all trådlös kommunikation, och uppfinnarna av den erbiumdopade fiberförstärkaren, en grundsten för optofiberkommunikation.
Millenniumpriset brukar kallas världens största teknologipris, och delas ut vartannat år av den finländska Stiftelsen Teknikakademien. Prissumman är på totalt 1,15 miljoner euro, varav förstapristagaren får 800 000 och de övriga nominerade 115 000 var.

Priset är personligt och ska gå till skapare av teknisk innovation som "väsentligt höjer människors livskvalitet och välfärd" enligt statuterna. Fyra innovationer är nominerade varav en har tre upphovsmän.

Andrew Viterbi nomineras för uppfinningen Viterbis algoritm, en teknik för signalbehandling, särkilt avkodning och bruseliminering. Algoritmen används i alla mobiltelefonnät och hårddiskar, men även för talanalys och DNA-analyser. Algoritmen går kortfattat ut på att hitta den mest sannolika sekvensen av gömda tillstånd som resulterar i en sekvens av observerade tillstånd (länk).

Andrew Viterbi föddes 1935 i italienska Bergamo i en judisk familj som emigrerade till USA 1939. Han doktorerade på University of Southern California och blev sedermera professor på såväl UCLA som University of California San Diego. Algoritmen som gjorde honom känd presenterades 1967, men patenterades aldrig. Viterbi var även drivande i arbetet bakom den amerikanska mobilstandarden CDMA.

För uppfinningen av den erbiumdopade fiberförstärkaren har tre upphovsmän nominerats - fransmannen Emmanuel Desurvire, engelsmannen David Payne och amerikanen Randy Giles. Poängen med denna typ av förstärkare är att den optiska signalen kan förstärkas utan att först omvandas till en elektrisk signal. Det är tack vare deras arbete som denna typ av förstärkare kunde göras så billiga och så effektiva att dagens långdistansnät av optisk fiber kunnat byggas ut för telefoni och internet.

Den erbiumdopade fiberförstärkaren uppfanns i samarbete av Paynes grupp vid universitetet i Southampton och en grupp från Bell Labs ledd av Desurvire.

Därtill har två upphovsmän av bioteknikinnovationer nominerats - engelsmannen Sir Alec Jeffreys för uppfinningen av DNA-fingeravtrycket och amerikanen Robert Langer för hans arbete med polymerer för läkemedeldosering under huden, utan behov av injektionsnålar. Tekniken används bland annat för behandling av hjärncancer.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)