JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I en av de största affärerna på länge inom halvledarbranschen ska ST och NXP slå ihop sina verksamheter inom teknik för trådlös kommunikation. Det nya bolaget får en omsättning kring tre miljarder dollar, 9000 anställda, formellt holländskt men med huvudkontor i Schweiz. Några fabriker ska inte nykomlingen äga eller driva.
Något namn har ännu inte getts åt det gemensamma företaget. Klart är dock att det ska ägas till 80 procent av ST, som betalar 1,55 miljarder dollar till NXP och som har en option på att köpa resterande 20 procent om tre år.

Bolaget kombinerar alla NXPs och STs verksamheter inom mobiltelefoni, däribland GSM, GPRS, UMTS och kinesiska TD-SCDMA. Därtill ingår allt från båda föräldrarna inom Wifi, Bluetooth, GPS, FM-radio, USB och ultrabredband, samt GPS-verksamheten i de av NXP nyligen förvärvade delarna av Silicon Laboratories och Glonav.

Primär marknad blir mobiltelefontillverkare. Enligt analyshuset Isuppli utgör halvledare 14 procent av mobilernas värde, vilket gör detta till den näst största nischen inom halvledarbranschen. I fjol såldes 1,15 miljarder mobiler, en siffra som enligt samma analytiker väntas växa med 8 procent om året fram till 2015.

Företagen bidrar med ungefär halva personalstyrkan vardera. Båda verksamheterna gav i fjol cirka 100 miljoner dollar i vinst. Det nya bolaget får inga skulder, och ska inte heller äga några fabriker - allt för att ge det en så flygande start som möjligt enligt ett pressmeddelande. Dock kommer man att ta över testverksamhet i Filippinerna och i Malaysia.

I personalstyrkan ingår såväl konstruktörer och ingenjörer som säljstyrka och kundstöd med global täckning.

Nokia applåderar samgåendet. I ett pressmeddelande säger inköpschefen Jean-Francois Baril att halvledarmarknaden behöver konsolidering, och att Nokia välkomnar det nya samägda bolaget.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)