JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norstel får 140 miljoner

UPPDATERAD: Kiselkarbidföretaget Norstel med säte i Norrköping har dragit in drygt 140 miljoner kronor från tidigare och nya investerare. Pengarna ska användas för att utveckla processen men också för att köpa in ny utrustning till fabriken. Hybridbilar hägrar.
Norstel tillverkar substrat för kiselkarbidkomponenter i Norrköping. Hittills har företaget främst sålt sina substrat till juvelföretaget Charles & Colvard, som gör smycken av kiselkarbiden. Men nu är tiden mogen att kvalificera processen så att man kan öppna upp mot halvledarindustrin i större skala.

– Vi talar med flera större halvledartillverkare som är intresserade av att köpa wafers av oss så fort vi kan volymproducera, säger Iain Jackson, vd på Norstel.

Det handlar om en handfull halvledartillverkare som vill ha substrat för att tillverka komponenter till hybridbilar, som är ett hett område just nu.

– Idag har vi tagit fram provexemplar av kiselkarbidskivor för hybridbilar, men innan årets slut ska vi volymtillverka sådana wafers, säger Iain Jackson.

Målet är alltså att öka kapaciteten rejält i fabriken under den närmaste framtiden.

– Vi kommer att öka kapaciteten i flera steg framöver. I år planerar vi för en ökning på runt 40 procent, men vi har större planer för nästa år och året därpå. Fast hur stor ökning det handlar om vill jag inte spekulera i idag, säger Iain Jackson.

Det är för att nå dithän som företaget nu behöver nytt kapital. Pengarna ska användas både för att köpa in ny specialutrustning ¬– det handlar främst om mätutrustning – och för att avsluta det forsknings- och utvecklingsprogram som krävs för att komma vidare i den operativa verksamheten.

Det är ett konsortium av svenska och internationella investerare som står bakom de dryga 140 miljoner som nu stoppats in i Norstel. Bland investerarna finns de tre riskkapitalbolagen Northzone Ventures, Eqvitec and Creandum som sedan tidigare investerat i företaget.

Att Norstel har spännande framtidsteknik i sin hand går det inte att ta miste på. Företaget finns bland annat med på den lista som USA-ambassadör Michael Wood samlat ihop för att visa upp för amerikanska riskkapitalbolag.

Idag jobbar cirka 50 personer i fabriken, som invigdes för drygt ett och ett halvt år sedan av dåvarande näringsminister Thomas Östros (se länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)