JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina sätter press på Apple
Apple vill börja sälja sin mobiltelefon Iphone på den stora kinesiska marknaden. Men operatören China Mobile accepterar inte villkoren där Apple kräver en andel av samtalsintäkterna.

Apple har enligt samstämmiga mediauppgifter ambitionen att börja sälja Iphone i Kina i år, och vill gärna samarbeta med landets största operatör China Mobile. Med tanke på att China Mobile har 380 miljoner abonnenter, varav mer än hälften ladda ner musik i sina mobiler, och att antalet abonnenter därtill ökar med 7 miljoner i månaden så är Apples intresse inte svårt att förstå.

Men förhandlingarna går trögt. Enligt Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har China Mobiles ordförande Wang Jianzhou sagt att några formella förhandlingar ännu inte kommit igång. Enligt nyhetsbrevet Mobile Business Briefing beror detta på att kineserna helt enkelt vägrar accepterar Apples krav att få del av intäkterna från samtalen.

Det faktum att mängder av illegalt upplåsta Iphones och även helt förfalskade Iphonekopior säljs i mängder på den svarta marknaden i Kina förenklar inte heller diskussionerna, skriver nyhetsbrevet.

Även i Sverige har Apple planer på att släppa Iphone officiellt, men när och genom vilken operatör är ännu öppna frågor. Enligt Veckans Affärer diskuterar Apple och Telia ett samarbete, men även Tre och Telenor har visat intresse. Klart är att det svenska språket finns i den aktuella versionen av programvaran (firmware 2.0). Och på en rad bloggar och kommentarssidor på Internet florerar historier om hackade och crackade Iphones som anpassats till svenska förhållanden helt utan Apples välsignelse.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)