JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia medger bakslag för DVB-H
Mobil-tv-tekniken DVB-H har inte alls blivit den succé som Nokia hoppats på. Trots stöd från EU-kommissionen har tv- och videonedladdningar via 3G-nätet blivit betydligt mer populärt än direktsändning via DVB-H-nät.
Nokia har i flera år jobbat på att etablera DVB-H-tekniken som standard för mobil-tv, och har fått stöd av EU-kommissionären Viviane Reding för dessa ambitioner. Men än så länge har bara ett fåtal operatörer i Europa byggt ut några DVB-H-nät. Tekniken kräver att särskilda nät byggs ut och att mobilerna innehåller DVB-H-mottagare.

Vid en konferens i Helsingfors i fredags medgav Nokia för första gången att satsningen blivit en besvikelse.

- Utrullningen är långsammare än vi förväntade oss för några år sedan. Vi har sett att många kundsegment inte är intresserade av direktsändning utan mer av nedladdning, sa Niklas Savander, chef för Nokias internettjänster, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I klartext betyder det att nedladdningar via 3G-nät med WCDMA eller HSPA blivit betydligt populärare än vad Nokia gissat. Hur detta påverkar Nokias framtida ambitioner på mobil-tv-området framgår dock inte.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)