I sin rapport föreslår Öko-institutet att nio substanser ska ingå bland de förbjudna, däribland flamskyddsmedlen TBBP-A och HBCDD, de tre ftalaterna DEHP, BBD och DBP, de två klorföreningarna MCCP och SCCP, nonylfenoletoxylat samt alla organiska klor- och bromföreningar.
Förslagen skulle få stora effekter på elektronikindustrin. TBBP-A används som flamskyddsmedel i 80 procent av alla mönsterkort, och ftalater används i stor utsträckning som mjukgörare i plaster till kablage, för att ta några exempel.
Öko-institutets rapport har redan väckt ont blod i industrin. Organisationen IPC, där en rad intressenter inom elektronikproduktion finns samlade, hävdar att Öko-institutets metodik är "partisk och felakti". Och IPCs europeiske representant Lars Wallin menar att de nya förbuden skapar fler problem än de löser.
- Om de flamskyddsmedel som används idag ska förbjudas måste de antingen ersättas med något annat, eller tas bort. De medel som Öko-institutet föreslår som ersättare är antingen minst lika farliga eller outredda. Och om flamskyddsmedlen tas bort - vad händer då med brandsäkerheten? frågar Lars Wallin retoriskt.
IPC blev trots påstötningar inte inbjudet till den diskussion som Öko-institutet arrangerade i samband med att rapporten presenterades, med motiveringen att "enbart vetenskapliga experter var inbjudna". IPC menar att man bland sina medlemmar har väl så god expertis i dessa ämnen som någon annan instans, och att motiveringen var ett svepskäl för att undvika kritik. Organisationen har därför bjudit in representanter från EU-kommissionen till ett nytt möte i Bryssel den 18 juni.
- Till det mötet kommer experter på området som kan ge en mer objektiv syn på de här frågorna, säger Lars Wallin.
I RoHS-uppgraderingen diskuteras också huruvida produktgrupper som idag inte omfattas av direktivet ska ingå framöver, exempelvis medicinsk utrustning och övervaknings- och kontrollutrustning.
Noterbart i sammanhanget är att flamskyddsmedlet deka-BDE från den 1 juli åter blir förbjudet att använda i elektronikprodukter. EU-kommissionen beslutade i oktober 2005 att deka-BDE skulle undantas från RoHS. Men EG-domstolen konstaterade den 1 april i år att det beslutet var ogiltigt. Konsekvensen blir att deka-BDE åter förbjuds, se artikel (länk).