JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimal mems-spegel ger projektor i mobilen

En videoprojektor liten nog att kunna byggas in i en mobiltelefon eller en bärbar mediespelare, som klarar att visa filmer med bredbilds-VGA-kvalitet på valfri yta. Det kan bli verklighet inom något år eller två, enligt företaget Microvision som i förra veckan visade upp en fristående projektor med tekniken.
Frågan hur mobiltelefoner bäst ska kunna dra nytta av sin förmåga att ta emot, lagra och visa rörliga bilder är långt ifrån avgjord. Amerikanska Microvision satsar på en miniprojektor, liten "som en mintkaka", runt 5 kubikcentimeter i volym och 7 mm tjock med en batteritid på 2,5 timmar. Tekniken kallas Picop.

Riktigt framme vid målet är bolaget dock inte ännu. Företaget visade upp sin första prototyp på mässan Consumer Electronics Show i januari, och i förra veckan var det dags för den första produkten, som fått namnet "Show" att presenteras på Society for Information Display Conference i Los Angeles. Show är stor som en handdator och ansluts till mobiltelefonen, kameran, mp3-spelaren eller datorn med en kabel. Inuti sitter små röda, gröna och blå lasrar vars strålar projiceras till en bild med hjälp av inbyggd optik och en intrikat spegel byggd i mems-teknik.

Just den kvadratmillimeterstora mems-spegeln och systemet som styr denna är företagets huvudinnovation. En viktig poäng är att bilden alltid blir skarp oavsett avstånd till duken, eftersom den projiceras radiellt från vad som upplevs som en enda punkt. I praktiken kan bilden, 848 x 480 pixlar stor, bli mellan 12 och 100 tum på diagonalen, enligt tidningen EE Times.

De fristående projektorerna ska börja volymproduceras nästa år, i takt med att efterfrågan ökar. Någon tidsplan för när modulen för inbyggnad i mobiler ska finnas färdig har företaget inte offentliggjort. Men man jobbar tillsammans med Motorola och letar efter fler partner i mobilvärlden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)