Bland annat ska telefonen kunna låsas upp genom att rita en personlig symbol på pekskärmen i stället för genom pin-kod, bokmärken för webbsidor finns överst i menyn, ett förstoringsglas finns för zoomning på webbsidor och en inbyggd kompass gör att Googlemaps kartor alltid visas på skärmen åt det håll tittaren vänder sig. Dessutom har utvecklarna lagt in en miniversion av det gamla arkadspelet Pac-Man.
Pekskärmen är inte nödvändig - programvaran stöder även navigation via tangenter eller rullboll.
Projektledaren Andy Rubin konstaterade att programvaran är "nästan färdig". På frågan när kunder ska kunna köpa färdiga Android-telefoner hänvisade han till Googles tidigare annonserade plan att lanseringen ska ske under andra halvåret i år.
Koreanska Samsung och LG, amerikanska Motorola samt taiwanesiska HTC är de fyra mobiltillverkare som ingår i Open Handset Alliance, den industrigrupp Google bildat för Androidprojektet. Här ingår också en rad hårdvarutillverkare och mjukvaruföretag. På mässan Mobile World i Barcelona i februari visade flera av dem upp mer eller mindre färdiga plattformar för Android - däribland Marvell, Qualcomm, Texas Instruments och Wind River. Även Renesas, som inte är med i alliansen, visade upp en plattform.
Skånska TAT, The Astonishing Tribe, som gör användargränssnitt för mobiler, är enda svenska bolag i Open Handset Alliance.