JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
I tre år har Nokia och Qualcomm drivit process mot varandra i domstolar på tre kontinenter. Nu har de enats, och kommit fram till ett avtal som ska gälla 15 år framöver.
Nokia får rätt att använda Qualcomms patent i alla sina mobila produkter, samt i Nokia-Siemens produkter för infrastruktur. Qualcomm får bygga in Nokias teknik i sina chips. Därtill ska Nokia betala en okänd engångssumma till Qualcomm, plus royalties för varje såld mobil - dock lägre än under tidigare avtal.

Qualcomm får ta över ett antal patent från Nokia inom GSM, WCDMA och OFDMA, och båda parter lovar dessutom att inte stämma den andre på femton år.

Det är resultaten av tre års förhandlingar i domstolar i USA, Europa och Japan. Striden har varit djupt inflammerad sedan april 2007 då det senaste avtalet mellan bolagen löpte ut. Nokia krävde då att Qualcomm sänkte sina royaltypriser med enligt uppgift 4-5 procent, vilket Qualcomm vägrade. Hur stor sänkning man nu kommit fram till är okänt, men enligt Nokia är den substantiell.

Överenskommelsen blev klar i förra veckan, och omedelbart utsåg analytikerkåren Qualcomm till vinnare. Aktien steg också rejält. Men efter ett par dagar svängde pendeln, och Nokia framstod som den segrande parten. Flera analytiker pekar på att Qualcomm nu riskerar drabbas av att andra kunder, som Samsung och LG, vill omförhandla sina avtal och få villkor jämförbara med Nokia.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus