JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Slå ihop Symbian och Android"

Ta det bästa ur mobiloperativsystemen Symbian och Android, och gör ett gemensamt öppet system av dem. En sådan kombination kan bli en dominant i mobilvärlden och förpassa Windows Mobile och Apple med dess Ipod till eviga nischspelare. Det menar analytikern Jack Gold, som tror att sammanslagningen kommer inom ett halvår.
När Nokia i våras köpte ut de andra delägarna i Symbian så blev även operativsystemet betydligt öppnare, då Nokia lät utvecklingen tas över av stiftelsen Symbian Foundation. Vem som helst får nu använda och vidareutveckla Symbian för en medlemskostnad av 1500 dollar per år.

Symbian blev därmed lika öppen som Android, den mjukvaruplattform som Google grundat och där utvecklingen organiseras av Open Handset Alliance, OHA. Och Många företag är med i både Symbian Alliance och OHA - se där två av grundbultarna i Jack Golds analys. Flera organisationer, som Limo Foundation, skulle också kunna delta i samarbetet, menar han i en intervju med tidningen Computerworlds nätupplaga (länk).

Huvudskälet för sammanslagningen är dock att de tillämpningsprogrammen bara skulle behöva utvecklas för en plattform.

- Om mobilmarknaden ska ta stora steg framåt så behövs en konsolidering av plattformar, eftersom tillämpningsutvecklarna idag lägger för mycket tid på att göra produkterna tillgängliga på så många plattformar, säger Gold till Computerworld.

Varken Symbian eller Open Handset Alliance vill kommentera Golds analys. Men det finns onekligen en hel del som talar mot att en sådan kombination någonsin blir verklighet. Dels är det tekniskt långt ifrån trivialt att kombinera två kodbaser från så olika läger. Men framför allt är det osannolikt att Symbian, som redan finns i 200 miljoner mobiltelefoner, vill dela med sig till Androidlägret. Open Handset Alliance har förvisso lovat att få ut sina första mobiler på marknaden i höst, men rykten om förseningar på den punkten är flitigt förekommande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)