JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Garmin, världsledande inom GPS, blir konkurrent med tidigare samarbetspartnerna Nokia och Samsung. Första halvåret 2009 lanserar nämligen Garmin, sin första egna mobiltelefon Nüvifone som ger användaren bland annat möjlighet till att koppla upp sig på internet, fotografera samt givetvis använda GPS.
I våras blev det officiellt att Garmin ska ge sig in i mobiltelefonindustrin genom lansering av telefonen Nüvifone. Garmin stod förra året för 23% av globala marknadens försäljning av GPS-mottagare. Företaget hade förhoppningar att lanseringen kunde ske det fjärde kvartalet i år men så blir nu inte fallet. Istället förväntas lanseringen ske första halvåret 2009. Anledningen uppges vara att företaget inte har kunnat leva upp till kraven från vissa mobiltelefonoperatörer.

Nüvifone visades upp som prototyp i februari på mässan Mobile World i Barcelona. Det är en mobiltelefon med bland annat kamera, pekskärm, WiFi-bredband för internetuppkoppling samt GPS. Detta gör att Nüvifone bland annat kommer att konkurrera med HTCs HTC Diamond, Apples IPhone, Nokias N95, Sony Ericssons W760 och Samsungs Omnia.

Garmin har tidigare utvecklat GPS-produkter åt både Nokia och Samsung men i och med företagets egen lanseringen är det oklart om samarbetet kan fortsätta. Däremot har ju även Garmin fått konkurrens på GPS-marknaden av både Nokia och Samsung som båda är aggressiva på GPS-fronten. Nokia räknar med att sälja 35 miljoner GPS-mobiler i år och att hälften av alla mobiler som säljs 2010-2012 har GPS. Ett tiotal Nokia-modeller med GPS kommer att finnas på marknaden vid 2008 års slut, fem är redan lanserade.

Genom att Garmin är världsledande inom GPS kan telefonen bli en tuff konkurrent till de andra telefonerna. Garmins kunskap om GPS säger ju inget om de andra funktionerna men om företaget lyckas bra med dessa får konkurrenterna en tuff match.

Som man kan se är GPS trenden när det kommer till mobiltelefoni. Fördelarna är många. Ska man gå någonstans är det bara att ta fram GPS:n som leder en rätt. Om en person är anmäld försvunnen kan man med hjälp av dennes GPS i telefonen ta reda på exakta koordinater var telefonen befinner sig istället för vilket distrikt. Detta kan ju verkligen underlätta polisens spaningsarbete. Plus att det är en dosa mindre att släpa med sig.

Många arbetsgivare vill självklart utnyttja GPS:n för att hålla koll på var sina anställda befinner sig. Men enligt datainspektionen får ett företag inte GPS-övervaka sina anställda för att kontrollera att de följer arbetstiderna. Ett undantag är vid konkret misstanke om missbruk av tidsredovisningen. Däremot får GPS-teknik användas för andra syften så som exempelvis säkerhet, logistik, fördelning av resurser och underlag för fakturering. Tekniken får även användas för att hitta närmaste servicebil.

Ett faktum är att många använder tjänstetelefoner på fritiden. Med inbyggd GPS får arbetsgivaren ökad möjlighet att kolla var mobilen befinner sig, även på kvällar och helger.

Personlig integritet är alltid en känslig fråga som säkert kommer att debatteras allt intensivare i takt med att GPS blir allt vanligare i mobilerna.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)