- Sensorn känner av vänster och höger slutpunkt för rörelsen när man viftar med facklan. Lysdiodraden syntetiserar fram meddelandet och utnyttjar då att det mänskliga ögat reagerar långsamt nog för att hjärnan mentalt ska lagra pixlarna i takt med att varje kolumn alstras, förklarar Zhao för tidningen EE Times.
OS-kommittén var till en början mycket positiv, och gav Memsics partner licens att använda logotypen med de fem ringarna. Facklan skulle också säljas i de 5 000 speciella OS-butikerna runt om i Kina.
Sedan började problemen hopa sig. För en av grundtankarna med facklan var att den via ett USB-uttag skulle kunna fås att skriva valfritt budskap. Vilket i myndigheternas ögon inte var något problem så länge det stod något i stil med "Heja Carolina Klüft" men kunde vara värre om budskapet istället rörde exempelvis Tibet, frihet eller mänskliga rättigheter. Om så sker kan man ju gissa att just den facklan med stor sannolikhet zoomas in av någon tv-kamera och budskapet sprids globalt, precis vad OS-myndigheterna inte vill.
Exakt vad som sedan hänt är oklart. Enligt EE Times är det locket på från alla officiella håll. I Memsics uppdaterade kvartalsredovisning vinstvarnar dock företaget och hänvisar till att projektet med OS-facklan lagts ned efter produktionsproblem på grund av jordbävningen i våras, som drabbat den kinesiska produktionspartnern. Men det är troligen inte hela sanningen.
Tidningen har pratat med anonyma källor som hävdar att facklorna trots allt producerats, och att de mycket väl kan komma att dyka upp på läktarna, exempelvis under invigningsceremonin på fredag. Vilket budskap de då kommer att sprida återstår att se.
Memsic säger att man förlorat omkring två miljoner dollar på affären, motsvarande omkring en tredjedel av den förväntade omsättningen under andra kvartalet i år. Yang Zhao har byggt upp företaget utifrån teknik utvecklad under hans tid på AMD, som gör det möjligt att blanda mems med digital och analog kretsteknik vanliga CMOS-processer.