JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OS-censur stoppar mems-fackla

Den ser ut som en miniatyr av den olympiska elden, och med hjälp av lysdioder och en mems-accelerator kan den skriva budskap i luften. Den var tänkt som en storsäljare till OS-publiken. Men nu ser det ut som om de kinesiska myndigheterna bannlyser "The Waving Torch" från OS-läktarna.
Amerikanska Memsic och dess vd Yang Zhao hade en briljant idé till en produkt inför OS. Företaget, byggt på Zhaos forskning och kunskap inom mems-teknik, tog tillsammans med en kinesisk partner fram en OS-fackla i miniatyr som publiken kunde vifta med för att heja på sina respektive favoriter. Genom att låta mems-acceleratorn styra en rad av lysdioder till att skriva ut ett halvmeterlångt budskap kan den få det att se ut som om bokstäverna svävar fritt i luften.

- Sensorn känner av vänster och höger slutpunkt för rörelsen när man viftar med facklan. Lysdiodraden syntetiserar fram meddelandet och utnyttjar då att det mänskliga ögat reagerar långsamt nog för att hjärnan mentalt ska lagra pixlarna i takt med att varje kolumn alstras, förklarar Zhao för tidningen EE Times.

OS-kommittén var till en början mycket positiv, och gav Memsics partner licens att använda logotypen med de fem ringarna. Facklan skulle också säljas i de 5 000 speciella OS-butikerna runt om i Kina.

Sedan började problemen hopa sig. För en av grundtankarna med facklan var att den via ett USB-uttag skulle kunna fås att skriva valfritt budskap. Vilket i myndigheternas ögon inte var något problem så länge det stod något i stil med "Heja Carolina Klüft" men kunde vara värre om budskapet istället rörde exempelvis Tibet, frihet eller mänskliga rättigheter. Om så sker kan man ju gissa att just den facklan med stor sannolikhet zoomas in av någon tv-kamera och budskapet sprids globalt, precis vad OS-myndigheterna inte vill.

Exakt vad som sedan hänt är oklart. Enligt EE Times är det locket på från alla officiella håll. I Memsics uppdaterade kvartalsredovisning vinstvarnar dock företaget och hänvisar till att projektet med OS-facklan lagts ned efter produktionsproblem på grund av jordbävningen i våras, som drabbat den kinesiska produktionspartnern. Men det är troligen inte hela sanningen.

Tidningen har pratat med anonyma källor som hävdar att facklorna trots allt producerats, och att de mycket väl kan komma att dyka upp på läktarna, exempelvis under invigningsceremonin på fredag. Vilket budskap de då kommer att sprida återstår att se.

Memsic säger att man förlorat omkring två miljoner dollar på affären, motsvarande omkring en tredjedel av den förväntade omsättningen under andra kvartalet i år. Yang Zhao har byggt upp företaget utifrån teknik utvecklad under hans tid på AMD, som gör det möjligt att blanda mems med digital och analog kretsteknik vanliga CMOS-processer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)