JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Unika chips får RFID-kod

Varje halvledarkrets har unika egenskaper som härrör från minimala skillnader i produktionsprocessen. Dessa olikheter kan samlas i en digital signatur, ett slags fingeravtryck för kretsen, som kan skickas via RFID. Tekniken är utvecklad på MIT och kommersialiseras nu av Verayo, ett nystartat företag i Silicon Valley.

Elektroniska pass, ID-kort eller vilken halvledare som helst kan göras fysiskt omöjliga att förfalska. Det menar Verayo, ett nystartat bolag i Palo Alto som vidareutvecklar en spårbarhetsteknik framtagen på MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Tekniken utgår från att produktionsprocesserna för halvledare inte är perfekta, vilket gör att varje chips har små, unika skillnader till och med om de producerats intill varandra på samma kiselskiva. Dessa skillnader går att mäta med något  Verayo kallar Puf, Physically Unclonable Functions. En Puf skickar en ström genom kretsen och får fram en 64-bitars kod som unikt beskriver kretsen, precis som ett fingeravtryck eller en DNA-sekvens identifierar en människa, hävdar bolaget.

Puf-alstrandet kan läggas in som IP-block i en asic eller en FPGA. Puf-koden kan kommuniceras med omvärlden via RFID, antingen inbyggd i asicen eller via en extern RFID-krets, vilket är Verayos första produkt, Vera X512H. När ett chips ska identifieras skickar användaren den unika koden till RFID-kretsen, den jämförs med den internt alstrade Puf-koden och resultatet - rätt krets eller inte - skickas tillbaka. Enligt företaget är metoden säkrare, billigare och strömsnålare än marknadens andra identitetsfunktioner.

Bakom Verayo, som grundades år 2005 under namnet Pufco, står bland annat Suns vd Vinod Khosla som personligen satsat en hel del pengar i bolaget.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)