JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
När Texas Instrument släpper en referensdesign för att utveckla datainsamlingskort är det svenska SP Devices logga som lyser starkast på kortet. Linköpingsföretagets algoritm gör att TI kan tidsfläta två AD-omvandlare, och dubbla samplingshastigheten, utan att råka ut för oönskade effekter.
– Det här är ett stort genombrott för oss. Texas Instruments är en bra samarbetspartner, med avancerade AD-omvandlare, och vi får tillgång till en marknadsorganisation världen över som säljer vår produkt, säger Jonas Nilsson, vd på SP Devices.

Utvärderingskortet som TI nu lanserar innehåller i huvudsak två egna AD-omvandlare och en FPGA från Xilinx. Inuti FPGA:n ligger SP Devices IP-block som gör att två eller fler AD-omvandlare kan tidsflätas – interleavas. Resultatet är en lösning som samplar 800 miljoner gånger per sekund och har 14 bitars upplösning.

För att flera AD-omvandlare ska fungera som en enhet måste de vara identiska, vilket inte är möjligt att tillverka. Framförallt är det tidsfel, skillnad i förstärkning och offset som ger oönskade effekter i utsignalen. SP Devices mjukvara korrigerar detta genom mycket avancerad signalbehandling.

– Vi har haft kontakt med TI under en längre tid men detta kort har utvecklats under detta år, säger Jonas Nilsson.

Tanken med nylanseringen är att kunden ska utvärdera kortet för att sedan ta layouten och föra över den till sin egen design. Genom att lägga till mer minne, snabbare gränssnitt och triggfunktioner går det snabbt att bygga ett eget datainsamlingskort med utgångspunkt från referenskonstruktionen.

Samtidigt påpekar Jonas Nilsson att TI inte på något sätt har exklusiv rätt till SP Devices algoritm, utan företaget jobbar även tätt samman med andra halvledarföretag.

– Vår vision är att SP Devices teknik ska vara en etablerad metod att bygga AD-omvandlarlösningar om fem år. Vi börjar komma dit att det processtekniskt inte är lämpligt att bygga mer avancerade AD-omvandlare. Då är det en fördel att kunna föra över problemet till den digitala världen istället, säger Jonas Nilsson.

SP Devices har vuxit kraftig på senare tid. I fjol tog man över Infineons personal i Linköping, och idag har företaget 22 anställda som jobbar tätt samman med flera halvledarbolag. Tidigare har företaget utvecklat ett testchip med just Infineon som kombinerar AD-omvandlare och algoritm på samma kisel.

– Under nästa år kommer ytterligare ett testchip utvecklat i CMOS med en annan halvledartillverkare än Infineon, avslöjar Jonas Nilsson.

Vilket företag det handlar om är dock inte officiellt.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)