JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kanada byter till WCDMA

De två kanadensiska mobiloperatörerna Telus och Bell, som hittills använt sig av mobilstandarden CDMA/EVDO, kommer att gå över till WCDMA och sedermera även till LTE.
Att LTE-standarden för fjärde generationens mobiltelefoni lockar till sig allt fler anhängare och förmår allt fler operatörer att även byta till GSM-baserade 3G-standarder illustreras tydligt av den senaste veckans händelser i Kanada.

Två av Kanadas tre största mobiloperatörer, Telus och Bell Mobility, har nu bekräftat tidigare rykten om att de tänker överge CDMA-tekniken till förmån för GSM-baserade lösningar, och på sikt även migrera till LTE. De båda, som delar en stor del av sin infrastruktur sedan 2001, tänker bygga WCDMA- och HSPA-baserade nät ovanpå sina existerande nät, och fortsätta stödja sina CDMA-användare under överskådlig framtid.

Investeringarna ligger kring 750 miljoner dollar, enligt nyhetsbrevet Cellular News. WCDMA- och HSPA-utrustningen ska levereras av Nokia Siemens och Huawei.

Kanada får därmed fyra GSM-baserade operatörer, då landets största mobiloperatör Rogers Wireless och nystartade Globalive redan använder tekniken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)