JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Borlänge och Danderyd bäst i Sverige på legorobotar

När Sverigefinalen i legorobotbygge för gymnasieungdomdar - World Robotic Olympiad - avgjordes i helgen vann ett lag från Soltorgsgymnasiet den regelstyrda klassen och ett lag från Danderyds gymnasium den öppna klassen. De båda vinnande lagen får nu åka till världsfinalen i Yokohama i slutet av oktober.


Borlängeungdomarna, Junkyard Senior Elks, var stora favoriter inför tävlingen och höll för trycket. Deras legorobot var den enda som lyckades genomföra hela uppgiften i den regelstyrda klassen - att slå ner fyra läskburkar i banans hörn, plocka upp 16 utplacerade pingisbollar, frakta dem till en låda på banan och därefter köra tillbaks till startpunkten. Allt på strax under två minuter.

De tre lagmedlemmarna, Joakim Svensk, Klas Löfstedt och Jonas Ekskog, vann även i fjol och representerade då även Sverige i världsfinalen som då gick i Taiwan. De tre har även tidigare tävlat i First Lego League, en tävling som är öppen för ungdomar i årskurs 4 till 9.

Förstapriset på 50 000 kronor, bekostat av Vinnova, täcker kostnaderna för resan och tävlingen i Japan.

Lika mycket pengar, dock från KTH, fick vinnarna i den öppna klassen, lag Dunder 2.0 bestående av Jacob Berefelt och Isac Ekberg från Danderyds gymnasium. I den öppna klassen fanns ingen på förhand bestämd uppgift som roboten skulle lösa, i stället var uppdraget att ta fram något som bidrog till att förbättra den globala miljön. Ur denna synnerligen breda ansats hade Jacob och Isac siktat in sig på att få ner strömförbrukningen från hemelektronik i standby-läge.

- Energin som går åt i standby-läge från tv-apparater, mikrovågsugnar och liknande under ett år motsvarar hela produktionen från all världens vindkraftverk under fyra år, motiverar Isac.

Deras lösning bygger på närvarosensorer som stänger av strömmen helt när rummet töms på människor. När någon kommer in i rummet så går apparaterna upp i standby-läge igen.

- Vi tror att det går att bygga en sådan utrustning för omkring 200 kronor, och eftersom elkostnaden för standbyläget ligger kring 800 kronor om året för ett normalhem så blir detta snabbt lönsamt för konsumenten, säger Jacob.

World Robot Olympiad är en världsomspännande tävling som syftar till att öka gymnasieungdomars intresse för teknik och naturvetenskap. Robotarna som deltar ska vara byggda av bitar som ingår i Lego Mindstorms. I den öppna klassen får även annat byggmaterial användas, dock ska sensorer och centralenhet komma från Lego Mindstorms. I Sverige arrangeras tävlingen av företaget Nordväxt Intressenter.

Foto: Jannecke Schulman.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)