JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Starkare än väntat av Ericsson

Ericsson ökade både omsättning och rörelseresultat under tredje kvartalet, till 49,2 resp 5,7 miljarder. På sista raden sjönk dock vinsten till 2,8 miljarder. Den finansiella turbulensen har inte påverkat bolaget hittills, men gör vd Carl-Henric Svanberg så försiktig inför framtiden att han spår nolltillväxt hela 2009.
Ericsson skulle egentligen inte ha släppt sin rapport förrän på fredag, men trycket från aktiemarknaden blev så stort att man valde att gå ut tidigare. Rapporten var starkare än vad börsaktörerna förväntat sig.

Omsättningen ökade med 13 procent till 19,2 miljarder och rörelseresultatet ökade med 1 procent till 5,7 miljarder, jämfört med tredje kvartalet i fjol. Nettoresultatet minskade dock med 28 procent till 2,8 miljarder på grund av omstruktureringskostnader.

Försäljningen har ökat i alla delar av världen utom Västeuropa, och på alla produktområden. Men trots den starka rapporten är Carl-Henric Svanberg försiktig inför framtiden och säger att nolltillväxt är vad man planerar för. Men det uttalandet är att betrakta som ett "planeringsantagande" snarare än en prognos, understryker han.

- Vi fortsätter med samma utgångspunkt som vi hade under 2008, och det har fungerat väl. Skulle det bli på något annat sätt så har vi planer på plats för det, säger han till Svenska Dagbladet.

Finanskrisen menar han inte drabbar telekombranschen särskilt hårt. Ericsson är välfinansierat, säger han, och operatörskunderna likaså. Det som kan påverka är dock den allmänna efterfrågan från konsumenter världen över. Dock tror han att Ericssons position som marknadsledare ger fördelar framöver.

- Våra konkurrenter har stora skulder. Så utgångsläget för oss att förbättra positionen även om det kärvar är nog ganska gott, säger han till Svenska Dagbladet.

Sparprogrammet rullar ändå vidare. I rapporten bokförs 2 miljarder som kostnad för omstruktureringar, vilket gör att besparingarna sker lite snabbare än vad som först var planerat. Att 4 000 tjänster försvinner från bolaget är ett mål som kvarstår, och Carl-Henric Svanberg tror att det målet nås med frivilligavgångar under fjärde kvartalet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)