JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Ericsson hade hoppats få 10 procent av ordern för operatören China Mobile utbyggnad av sitt 3G-nät med den kinesiska TD-SCDMA-tekniken. Det blev bara 4,5 procent.
- Jag är inte helt överraskad, men det är klart att jag är missnöjd, säger Ericssons Kinachef Mats Olsson till webbtidningen di.se.

Ordern är samtidigt bara en bråkdel så stor som man räknat med. Från början (länk) talades det om 35 miljarder kronor, men det blev bara 3,5 miljarder. Enligt tidningen South China Morning Post handlar det om 23 000 basstationer i 28 städer, och Ericssons andel motsvarar enligt Dagens Nyheter ett ordervärde på 175 miljoner kronor.

Ericsson har haft ambitionen att stå för 15-20 procent av kinesisk 3G, enligt en intervju med Mats Olsson i tidningen Ny Teknik i våras.

Vinnare i sammanhanget blev kinesiska Datang, som samarbetar med Alcatel-Lucent, som fick omkring 40 procent av ordern. Kinesiska ZTE fick 28 procent, och kan också räkna sig som vinnare. Bland förlorarna finns också Huawei, som bara fick 18 procent av ordern. Nokia Siemens del av ordern blev 8 procent, enligt South China Morning Post.

Sista ordet behöver dock inte vara sagt. Såväl Ericsson som Huawei har protesterat mot upphandlingen. Enligt Dagens Nyheter väntas det slutgiltiga beskedet i slutet av denna vecka.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus