JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarraset ännu värre än väntat
I år minskar halvledarmarknaden med 4 procent, och nästa år blir det ännu värre.
- Den här nedgången är mycket bredare än 2001, säger analyshuset Gartner i sin senaste marknadsrapport.
I år säljs halvledare för 262 miljarder dollar, ner 12 miljarder eller 4 procent jämfört med i fjol. Det är femte gången på 25 år som marknaden backar, konstaterar Gartner i sin senaste rapport om halvledarmarknaden.

- Under årets sista kvartal har marknaden urholkats rejält, och många tillverkare har skrivit ner sina prognoser på grund av försvagad marknad, säger Gartners analytiker Andrew Norwood i ett pressmeddelande.

- Tyvärr kommer 2009 att bli betydligt värre. Somliga har jämfört raset i efterfrågan med vad som hände efter IT-bubblan 2001. Men den här nedgången är mycket bredare och inte begränsad till tekniksektorn, fortsätter han.

Han råder alla halvledarbolag att under dessa omständigheter fokusera på kassaflöde och lagerkontroll, för att vara redo när uppgången kommer och efterfrågan ökar igen.

- Det är också ett utmärkt tillfälle för stora företag med starka balansräkningar att göra strategiska investeringar, konstaterar han.

Marknaden har rasat betydligt fortare än vad Gartner gissat. Så sent som i oktober trodde Gartner att året skulle ge visa en tillväxt på 2,5 procent på halvledarmarknaden, och mellan 2 och 4 procent nästa år.

Sju av de tio största halvledartillverkarna på Gartners tio-i-topplista har backat i år. De enda som ökat är Intel (1,1 procent), Qualcomm (15 procent) och NEC (5,3 procent). Men företaget noterar att även Qualcomms försäljning gått ner under fjärde kvartalet.

Gartners analytikerkonkurrent Isuppli presenterade nyligen sin lista över de 20 största halvledarbolagen, och konstaterade där att marknaden backat med två procent i år (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)