JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supergrafik i mobiltelefonen

OtoySnart har mobiltelefonen bättre spelgrafik än den värsta speldatorn. Knepet är att skapa grafiken i en superdator och strömma de färdiga bilderna till mobilskärmen.
AMD konstruerar en superdator för 3D-grafik. Med hjälp av en sådan ska spel kunna tillhandahållas som mobiltjänst av samma kvalitet som i en stationär spelmaskin som Playstation eller Xbox. En mobiltelefon med webbläsare kan direkt börja spela ett avancerat 3D-spel utan att installera någon programvara.

De tunga beräkningarna, renderingen av 3D-grafiken, sker i superdatorn. Resultatet komprimeras och skickas till mobiltelefonen som skickar styrsignaler tillbaka.

Den nya grafiksuperdatorservern heter AMD Fusion Render Cloud och byggs av AMDs egen digitallogik. Dels CPU:n AMD Phenom 2 men framför allt av en stor uppsättning grafikkort av modellen ATI Radeon HD 4870.

Grafiken genereras i realtid i en server och
strömmas till en webläsare.

AMD demonstrerade tekniken på konsumentelektronikmässan CES dels i spelet Mercenaries 2 och dels genom att låta servern avkoda en bluerayskiva som sedan strömmades till en webbläsare i en PC.

Under andra halvåret i år ska en grafikserver vara färdigbyggd. Tusen grafikkort ska ge den petaflopprestanda och låta den hålla miljon programtrådar i luften.

Grafikkortsfarmer av det här slaget används idag bland annat av filmmakare för att generera specialeffekter.

Otoy heter företaget som hjälper AMD rendera realtidsgrafik för fjärranslutna terminaler.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)