JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm köper grafik av AMD
Halvledarbolaget Qualcomm har köpt några av de verksamheter inom AMD som sysslar med grafik och multimedia. I köpet ingår de grafikkärnor som Qualcomm licensierat i flera år till sina mobiltelefoniplattformar.
Med köpet får Qualcomm möjlighet att integrera tekniken utvecklad av AMD ännu hårdare i sina kretsar för mobiltelefoni. I och med köpet förstärker Qualcomm också sina konstruktörsresurser då ett antal personer går över från AMD som där sysslat med 2D- och 3D-grafik, video, ljud, bildskärmar och arkitektur.

Samtidigt kan AMD fokusera än mer på sin kärnverksamhet, alltså x86-processorer. De delar av AMD som sysslat med grafik för andra tillämpningar än bärbart stannar dessutom kvar inom företaget.

Affären är värd 65 miljoner dollar enligt ett pressmeddelande som dock understryker att summan är preliminär. Företagen har visserligen tecknat en bindande överenskommelse som godkänts av berörda myndigheter, men samtidigt återstår en del förhandlingar om exakt hur många anställda som ska få ny arbetsgivare och vilka tillgångar som ska ingå i köpet.

Qualcomm räknar med att affären belastar vinsten i år, men bidrar till ökad vinst från andra halvåret nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)