JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens effektsnålaste sensorplattform är från Luleå
Mulle är namnet på en extremt strömsnål sensorplattform som utvecklats vid Luleå universitet i ett samarbete med Renesas. Plattformen är byggd av standardkomponenter, kommunicerar trådlöst med Bluetooth och kan kopplas till Internet. Nystartade Eistec har i uppgift att sälja Mulle.
– Vi har jobbat med inbyggda internetsystem där man flyttar det fysiska nätet ner till sensorn i över tio år här på universitetet. Vi gjorde det fem år innan man uppfann ordet sensornät, säger professor Jerker Delsing, som deltagit i utvecklingsarbetet av Mulle under ett antal år.

Han hävdar att Mulle är världens effektsnålaste sensorplattform byggd på standardkomponenter. Plattformen kan kopplas till alla typer av sensorer, så länge de är strömsnåla, och i viloläge drar den enbart 4 µA.

– Effektsnålare går det inte att bygga eftersom viloströmmen ligger på läckströmsnivå idag, säger Jerker Delsing.

Vad plattformen drar i aktivt läge är svårare att säga. Allt beror på tillämpningen. Att låta plattformen göra en beräkning kan exempelvis ta 100 µA, medan den kan behöva runt 20 mA för att skicka några byte över radio.

Knepet att få plattformen så effektsnål som möjligt är därför är att  låta den sova så mycket det bara går.

– Det intressanta är att vi skapat en plattform som kan mäta och upptäcka om det sker någon förändring när den är i viloläge. Den är reaktivt vaken.

Det är det reaktiva synsättet som är grunden i projektet. För att nå dit har man inom projektet utvecklat ett helt nytt sätt att programmera, och ett nytt språk - Timber.

– Normalt har mjukvara ingen uppfattning om tid, men med Timber kan vi uttrycka tid direkt i programspråket och det är en förutsättning för att få ner effektförbrukningen ytterligare, säger Jerker Delsing.

Än så länge användes Timber enbart delvis i sensorplattform, men tanken är att det nya programvaruspråket ska användas fullt ut på sikt.

Själva plattformen är baserad på Renesas 16 bitars styrkrets M16C/62P, som enbart drar 1 µA i vila. Renesas har bidragit med kretsar och mjukvara till projektet och stöttat forskargruppen i sitt utvecklingsarbete.

Måttet på dagens plattform är 24 x 26 x 5 mm, vilket gör den ganska enkel att bygga in.

– Vi har skissat på att krympa plattformen och idag vet vi att det är fullt möjligt att göra den under en kubikcentimeter, även om man använder standardkomponenter, säger Jerker Delsing.

Hittills har Mulle testats i en rad projekt i samverkan med olika företag. Ett exempel är ett projekt under uppstart som går ut på att kontinuerligt mäta spänningen i bergbultar som sitter i gruvor för att på så sätt öka säkerheten.

Men Mulle har också kommit längre på sin väg mot kommersialisering. Plattformen är numera utknoppad till företaget Eistec i Luleå, som startade förra åter enbart för att sälja konceptet.

– Hittills har en dryg handfull kunder köpt enheten, avslöjar Jerker Delsing.

Mulle tillverkas av företaget Chip & Circuit Nord i Umeå.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)