Han hävdar att Mulle är världens effektsnålaste sensorplattform byggd på standardkomponenter. Plattformen kan kopplas till alla typer av sensorer, så länge de är strömsnåla, och i viloläge drar den enbart 4 µA.
– Effektsnålare går det inte att bygga eftersom viloströmmen ligger på läckströmsnivå idag, säger Jerker Delsing.
Vad plattformen drar i aktivt läge är svårare att säga. Allt beror på tillämpningen. Att låta plattformen göra en beräkning kan exempelvis ta 100 µA, medan den kan behöva runt 20 mA för att skicka några byte över radio.
Knepet att få plattformen så effektsnål som möjligt är därför är att låta den sova så mycket det bara går.
– Det intressanta är att vi skapat en plattform som kan mäta och upptäcka om det sker någon förändring när den är i viloläge. Den är reaktivt vaken.
Det är det reaktiva synsättet som är grunden i projektet. För att nå dit har man inom projektet utvecklat ett helt nytt sätt att programmera, och ett nytt språk - Timber.
– Normalt har mjukvara ingen uppfattning om tid, men med Timber kan vi uttrycka tid direkt i programspråket och det är en förutsättning för att få ner effektförbrukningen ytterligare, säger Jerker Delsing.
Än så länge användes Timber enbart delvis i sensorplattform, men tanken är att det nya programvaruspråket ska användas fullt ut på sikt.
Själva plattformen är baserad på Renesas 16 bitars styrkrets M16C/62P, som enbart drar 1 µA i vila. Renesas har bidragit med kretsar och mjukvara till projektet och stöttat forskargruppen i sitt utvecklingsarbete.
Måttet på dagens plattform är 24 x 26 x 5 mm, vilket gör den ganska enkel att bygga in.
– Vi har skissat på att krympa plattformen och idag vet vi att det är fullt möjligt att göra den under en kubikcentimeter, även om man använder standardkomponenter, säger Jerker Delsing.
Hittills har Mulle testats i en rad projekt i samverkan med olika företag. Ett exempel är ett projekt under uppstart som går ut på att kontinuerligt mäta spänningen i bergbultar som sitter i gruvor för att på så sätt öka säkerheten.
Men Mulle har också kommit längre på sin väg mot kommersialisering. Plattformen är numera utknoppad till företaget Eistec i Luleå, som startade förra åter enbart för att sälja konceptet.
– Hittills har en dryg handfull kunder köpt enheten, avslöjar Jerker Delsing.
Mulle tillverkas av företaget Chip & Circuit Nord i Umeå.