JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Årets ljudklapp - hifi-mobilen
Ljudkvaliteten på mobiltelefonsamtal lämnar ibland en del att önska. Ericsson och andra leverantörer ska nu råda bot på det, med en teknik kallad AMR-WB. Tekniken börjar införas i näten under året och de första mobilerna med stöd för AMR-WB väntas lagom till julhandeln.
Dagens ljudkodningsstandard för mobilnäten använder en ganska låg bandbredd där enbart ljud mellan 300 och 3400 Hz kodas och avkodas. Resultatet blir att ljudet uppfattas som burkigt och opersonligt, jämfört med samtal i det fasta nätet.

En ny teknik kallad AMR WB, uttytt Adaptive Multirate Coding with Wide Analog Voice Band, ska råda bot på detta. Med denna teknik ökar frekvensomfånget till 7000 Hz.

– Det blir som hi-fi i mobilen, säger Ulf Ewaldsson, Ericssons ansvarige för radioområdet.

AMR-WB är ingen Ericssoninnovation, utan en branschstandard som har anammats av flera telekomtillverkare. Ericsson och några av dess telekomkollegor har produkter framme och kommer att demonstrera tekniken nästa vecka på mässan Mobile World Congress i Barcelona. I Ericssons produktutbud ingår den i kommande programvaruuppdateringar, och funktionen kan också köpas separat av operatörer som vill implementera den.

– Operatörerna är intresserade eftersom högre samtalskvalitet ger längre samtal, och därmed ökade intäkter, säger Ulf Ewaldsson.

För att den höga ljudkvaliteten ska bli verklighet krävs dock även mobiler som stöder tekniken. De första sådana väntas komma i slutet av året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)