JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Forskare vid Linköpings universitet har skapat ett spinnfilter som enbart släpper igenom elektroner med en önskad spinnriktning och sorterar bort övriga elektroner. Tekniken, som kan användas vid rumstemperatur, gör spinntroniken praktiskt användbar hävdar forskarna i en artikel i tidskriften Nature Materials.
En stor utmaning inom spinntroniken har varit att på ett effektivt sätt skapa elektroner som alla har samma spinnriktning i ett rumstempererat halvledarmaterial.

Genom att styra elektronspinnet är det möjligt att lagra data tätare och processa data snabbare och med lägre energiförbrukning än med nuvarande teknik. Det hävdar LiU-professorerna Weimin Chen och Irina Buyanova, som nu säger sig ha lyckats manipulera spinnet hos de elektroner som sitter på defekter i kristallstrukturen så att en tillräckligt stor andel av ledningselektronerna får samma spinn. Det man gjort är att skapa en ny typ av spinnfilter i gallium-kväve-arsenid (GaNAs) som bara släpper igenom elektroner som har en viss önskad spinnriktning.

– Vår uppfinning öppnar vägen för att konstruera elektroniska komponenter som till exempel kan förbättra verkan i existerande lysdioder och lasrar. Den kan också användas för att skapa nya typer av spinntronikkomponenter som spinnlysdioder, spinnlasrar och spinntransistorer. Vi förväntar oss att detta nya koncept för spinnfilter kommer att tillämpas på andra material inom en rad olika användningsområden, säger Weimin Chen, professor vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Tekniken presenteras i artikeln ”Room temperature defect-engineered spin filter based on a non-magnetic semiconductor” i den vetenskapliga tidskriften Nature Materials.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)