JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson: Symbian med SMP på Arm

Symmetrisk multiprocessning på en ARM-multikärna som kör operativsystemet Symbian. Det säger sig ST-Ericsson vara först med.
De nya mobiltelefonplattformarna demonstreras på Mobile World Congress som just nu pågår i Barcelona.

Nästa generation av 3G-mobiler kommer att stödja datanedladdning på upp till 100 Mbit/s och nya krävande tillämningsprogram, enligt ST-Ericsson. Därmed krävs mer processorprestanda.

För att slippa höja processorfrekvensen gör nu ST-Ericsson som pc-tillverkarna och sprider arbetet över flera processorkärnor. Eftersom det ger bättre energiekonomi under webbsurfning, bildhantering och mobilspel.

Bland kommande mobiltelefonplattformar från företaget finns systemkretsar med multikärnan ARM Cortex A9 MPcore där flera kärnor arbetar symmetriskt med att exekvera tillämpningsprogram.

Av pressmeddelandet framgår inte hur många kärnor multikärnan har. ARM erbjuder upp till fyra stycken.

Operativsystemet Symbian kan efter eget skön dynamiskt fördela olika programkörningar på olika kärnor. Men det ska också finnas utvecklingsverktyg som låter tillämpningsprogrammeraren dela upp sitt eget program på olika kärnor.

För att ytterligare spara ström kan Symbian ändra både frekvens och spänning för systemkretsen. Dels sker det dynamiskt, dels som en anpassning till det unika chipsexemplarets karaktäristika från tillverkningen.

Systemkretsar för mobilvärlden har varit assymmetriska multikärnor i många år – nätverk av heterogena kärnor som var och en hanterar sin egen specialuppgift. Det nya är multikärnor där kärnorna kan dela upp körningen av ett och samma program mellan sig, i det här fallet Symbianprogram.

A9 Mcore innehåller även acceleratorer för ljud och bild, en flyttalsenhet och en Javaaccelerator.

Armkärnor används sedan länge i Ericssons mobiltelefoner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)