JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nortel kan säljas i delar

Krisdrabbade telejätten Nortel kan komma att sälja sina två huvudverksamheter till konkurrenter. Det kan ge mer pengar till fordringsägarna än att restrukturera bolaget, skriver tidningen Wall Street Journal.
Kanadensiska Nortel har ansökt om konkursskydd i både Kanada och USA, och ska då enligt reglerna söka den lösning som maximerar fordringsägarnas intäkter. Enligt Wall Street Journal diskuterar därför bolaget att sälja sina två huvudverksamheter - infrastruktur för mobiltelefoni och kommunikationsutrustning för kontorsbruk. Divisionerna gjorde en sammanlagd förlust på 8,6 miljarder dollar i fjol.

- Vi ser att mer värde kan tillföras genom att sälja i stället för att restrukturera och lämna konkursskyddet. Bolaget blev förvånat över intresset, säger tidningens uppgiftslämnare som är anonym.

Infrastrukturenheten är den del som står för störst försäljning hos Nortel. Om den såldes skulle det bli svårt för resterande delar att klara sig, tror tidningen som förgäves sökt en kommentar från Nortel.

Vem är då tänkbar köpare? Wall Street Journal pekar ut Avaya, Nokia-Siemens och Gores Group som tänkbara intressenter. Nokia-Siemens har länge försökt utvidga sina affärer i Nordamerika, och ett köp skulle stärka ställningen där. Cisco har tidigare visat intresse för kontorskommunikationsdelen, men väntas enligt tidningen inte lägga något bud nu. Ericsson nämns inte bland spekulanterna.

Uppgifterna går stick i stäv med budskapet från Nortels vd Mike Zafirovski, som så sent som i förra veckan upprepade att han jobbar på en plan för att stöpa om Nortel till ett "magrare och mer konkurrenskraftigt företag". Nortels styrelse ska träffas nästa vecka för att titta på den planen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)