JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 13 juli 2020 VECKA 29
Har du en cool, sportig tillämpning för extremt strömsnål kommunikation, som kan använda  den kommande standarden Bluetooth Low Energy? Då kan du vara med i Bluetooth Innovation World Cup, en tävling för strömsnåla innovationer med 5000 euro i förstapris.
I höst kommer en ny strömsnål variant av Bluetooth, kallad Low Energy, som bland annat är tänkt att användas inom sport och hälsovård där den vanliga Bluetoothvarianten är för strömkrävande. Bluetooth SIG - Special Interest Group - vill förstås slå på trumman för den nya standarden och har därför dragit igång en innovationstävling, sponsrad av norska Nordic Semiconductor.

Typiska tillämpningar som Bluetooth SIG förväntar sig är kombinationer där sportutrustning som skidhjälm, löparskor eller solglasögon kommunicerar med sensorer för exempelvis puls, blodtryck, rörelse eller GPS och samtidigt utnyttjar Internet. Smarta kläder väntas stå för en försvarlig andel av bidragen.

Snål-Bluetooth arbetar på ISM-bandet kring 2,4 GHz och klarar en datatakt på 1 Mbit/s. Den är främst tänkt för radionät på individer, så kallade PAN, Personal Area Networks men ska fungera på avstånd upp till 15 meter. Den finns i två varianter, single-mode för fristående enheter som är tänkta att drivas av ett knappcellsbatteri i flera månader eller år, och dual-mode där konventionella Bluetoothkretsar arbetar i lågeffektläge. Sådana kombinationskretsar väntas inte kosta mer än några öre mer än standard-Bluetooth.

Tävlingsbidragen kan lämnas in mellan 1 juni och 31 oktober på denna länk. Vinnarna - en europeisk, en asiatisk, en amerikansk och en totalvinnare - kommer att offentliggöras på vintersportmässan Ispo i München i februari nästa år. Förutom äran, kontakt med potentiella partner och möjligheten att ställa ut på Ispo-mässan får totalvinnaren en gratis Bluetoothkvalificering och 5000 euro kontant.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)