Reding är kommissionär för just ICT, informations- och kommunikationsteknik. Med utspelet hoppas hon få mer resurser för sådant som "framtidens Internet", webbaserade tjänster, nanoelektronik och energieffektivitet. Som ett första steg har hon fått igenom att EU-kommissionen ökar anslagen till ICT-forskning inom det sjunde ramprogrammet från 1,1 miljarder euro år 2010 till 1,7 miljarder år 2013, och hon uppmanar alla medlemsstater att matcha denna ökning med lika stora anslagsökningar, gärna genom att upphandla ännu icke utvecklad teknik.
Reding påpekar att Europa står för 34 procent av världsmarknaden inom ICT, men den samlade produktionen står bara för 23 procent av den globala. Europa är alltså nettoimportör av ICT, vilket rimmar illa med hennes och EUs uttalade ambition att EU ska vara världsledande i sektorn.
Mer pengar är dock inte hela svaret. Lika viktigt är ökat samarbete och bättre koordination mellan forskningssatsningar i de olika EU-länderna. Att likartad forskning förekommer på flera universitet och högskolor utan att dessa känner till varandra är ett välidentifierad problem, vars lösning enligt Reding ligger i skapandet av "excellenscenter" inom olika områden som exempelvis inbyggd elektronik för bilar.
Viktigt är också så kallade PPP, Public-Private Partnerships, där offentliga instanser som sjukvårds-, energi- och transportmyndigheter agerar tydligare kravställare på innovation och produktutveckling inom den privata sektorn.
Viviane Redings utspel ingår i förberedelserna för den EU-plan för forskning och innovation som Europarådet beslutade formulera i december i fjol, och som ska presenteras 2010.