JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
ofonoIntel och Nokia utvecklar mobiltelefonprogramvara för Linux. Projektet heter Ofono ("oFono") och är öppen källkod. Nokia har inte avslöjat syftet med sitt engagemang.
Det är en öppen fråga vari Nokias intresse i programvaran ligger. Företaget har inte annonserat några planer på att släppa Linuxmobiler vid sidan av sina Symbianmobiler.

Nokia har heller inte annonserat planer att utrusta sina Linuxsurfplattor med mobiltelefonifunktionalitet. Däremot kommer nästa generation av surfplattans operativsystem, Maemo Linux 5, att stödja användningen av surfplattan som 3g-modem.

Enligt ett rykte planerar Nokia, i likhet med så många andra, att släppa en enkel bärbar dator, en så kallad MID, mobile internet device, som kanske skulle kunna använda Linux som operativsystem. Ofono skulle i så fall kunna användas för att ge den ringfunktionalitet.

Intel går öppet ut med att man har planer för Ofono, även om det ännu inte finns en tidsplan.

– Meningen är att Ofono ska utvecklas till en komplett telefoniprogramvarustack för inbyggda system och bärbara och stationära pc, säger en talesperson för Intel till nättidningen Linuxdevices.

Hursomhelst betyder Ofone att både Maemo och Moblin håller på att utvecklas till mer symmetriska utmanare till Android, Limo, WebOS och andra Linuxar för mobiltelefoner.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)