Ari Jaaksi, Nokiachefen bakom surfdatorn 770, företagets första konsumentprodukt med operativsystemet Linux.
Ari Jaaksi: Ja. Folk lägger ut programvara på sajten Maemo redan nu innan produkten släppts.
Vi känner till många företag som planerar att integrera 770 i sina affärssystem. Det finns bland annat företag som säljer apparater för bilar som är intresserade.
Hur fritt kan man installera egna operativsystem och programvaror på 770?
All programvara är öppen för utvecklare. Linuxutvecklarna kan fortsätta använda sina vanliga gratisverktyg och gratis programkod, som Gnome, GTK och Matchbox – vi har försökt spåra upp de communities som är mest öppna och mest aktiva just nu.
Den öppenheten är ett radikalt nytt grepp.
Motorolas Linuxmobiler är exempelvis slutna. Du kan inte installera något annat än Javaprogram på dem. De och andra använder Trolltechs användragränssnitt. Också det är en sluten produkt som du måste licensera verktyg för.
Det vill säga som ni själva säljer Series 60-programvaran för Symbianmobiler?
Javisst. Series 60 är en produkt med komponenter och tekniker som vi licenserar till telefontillverkare för att hjälpa dem bygga en Smartphone.
Men i 770 har vi valt en helt annan approach. Istället för att skapa vår egen Nokiaprodukt, så gick vi ut och sökte i öppen källkod efter de komponenter som behövdes.
770 är inte en handdator och inte en pc. Och den har inget mobilmodem och en ganska stor skärm, så det är ingen Smartphone. Men den har wifi och Bluetooth. Vad är den till för?
Jag har den på köksbordet, alltid uppkopplad. När någon i familjen behöver kolla ett schema, bio, tidningen, eller epost är det enklare att göra det där än att gå upp och starta datorn.
Och när man går ut kan man ta den med sig och surfa med en 3G-mobil som gateway.
Det här är en produkt som bredbandsoperatören exempelvis skulle kunna erbjuda i paket med ett abonnemang: anslutning, wifi och 770 – för den som inte vill ha en komplex pc hemma.
Den riktar sig mot bredbandsmarknaden. Och mer mot konsumenter än mot företag. Den har en mikrofon och den kommer att stödja Voip. Men telefoni är inte fokus, utan intenetanvändning, som epost, messaging och surfning.
Hur ser framtidsplanerna ut?
Gjorde vi en lång strategisk plan slår jag vad om att vi skulle hamna fel. Mobilmarknaden med vår Smartphone är ett komplext ekosystem där man planerar åratal i förväg.
Men bredbandsmarknaden börjar hända just nu. Vi vet inte vilka spelare som är med i leken, eller vad kunden är intresserad av.
Har Linuxskaparen finländaren Linus Torvalds, ett gott öga till Nokia?
Han är världens mest berömda finländare och det är klart man är stolt att vara finländare som han.
Men det här är inget som vi gör med honom.
Det finns folk som känner honom på Nokia. Och han har medverkat på konferenser vi sponsrat, och han vakar äver Linuxkärnan. Annars finns det ingen länk.