JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Future  var tidigt ute med plattformar. De första kom för tre år sedan och idag lutar sig så gott som alla mot samma koncept, med ett baskort och olika mikroblock.  
Future-Blox är namnet på Futures plattformskoncept som bygger på ett baskort som kan utvidgas med mindre kort, så kallade Micro-blox. Baskortet är själva plattformen med kontakter för mikroblocken.  

– Helst skulle man vilja ha ett enda baskort för allt, men det fungerar inte, säger Martin Hellgesson, teknikansvarig på Future i Norden.

Istället har företaget utvecklat två baskort, Longbow och Crossbow.

Mikroblocken till Longbow består i stort av en styrkrets –  endera en Coldfire från Freescale eller en Arm från NXP. Tanken är att konstruktörer enkelt ska kunna byta och testa olika processorer för en speciell tillämpning.

Inom en snar framtid ska motsvarande mikrokort med FPGA-kretsar ombord dyka upp.

– Vi har kort på gång som kommer att vara baserade på Actels FPGA:er Proasic3 och Igloo. De kommer att fungera både stand-alone och med Longbow, säger Martin Hellgesson.

Crossbow är en generell plattform tänkt för en mängd olika industrilösningar.

– Med den går det att testa Freescaleprocessorer med 8 till 32 bitar. Tanken är att man ska kunna ta reda på vilken prestanda som man verkligen behöver.

Utöver de generella plattformarna finns även mer tillämpningsspecifika för exempelvis motorstyrning eller Ethernetkommunikation. Future har även tagit fram ett antal kort för styrning och drivning av lysdioder, men dessa har inte alltid Future-Blox-format.

Ett annat intressant område som Future ser många oväntade möjligheter inom är mems.

– Här har kunderna idéer som vi aldrig ens tänkt på. I planen framöver ingår också kort i Future-Blox-formatet med olika typer av sensorer ombord, säger Martin Hellgesson.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)