JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk konstruktion stärker Arrow

Arrow har erbjudit referensplattformar i flera år. För två år sedan tog företaget ytterligare ett steg i sin strategi genom att skapa en grupp som fullt ut fokuserar på plattformar för Europa. Motionfire är ett exempel på inbyggnadskort som delvis utvecklats i Sverige.
European Reference Board team är namnet på Arrows specialstyrka för plattformar.

– Teamet startades för att vi insåg att vi behöver en koordinering i Europa. Vi samlar in idéer från olika regioner i Europa och utvärderar dem, säger Morten Block som leder gruppen bestående av åtta personer.

Idéer till plattformskonstruktioner samlas in från lokala FAE:er, halvledartillverkare och kunder. Och redan har svenska ingenjörer hunnit sätta sin prägel på konceptet.

– Vår plattform Motionfire är exempelvis utvecklad tillsammans med Göteborgsföretaget Unjo, som är specialist på styrning av elektriska motorer, säger Morten Block.

Motionfire är en plattform uppbyggd av två delar, Firefighter och Firedriver. Tanken är att plattformen ska  ge företag som idag gör sin motorstyrning med DSP:er ett enkelt sätt att även testa och utvärdera hur en FPGA kan användas för att styra en motor.  

Jämte Unjo har Motionfire utvecklats i nära  samarbete med Altera och National Semiconductor. Firefighter är själva baskortet med Alteras FPGA Cyclone III ombord, medan Firedriver-kortet driver motorn och är utvecklat av Unjo. Upp till sex Firedriver-kort kan användas samtidigt, vilket motsvarar drivning av tolv motorer. Plattformen släpptes i Europa under förra sommaren och i Nordamerika i början av detta år.

– Många av våra kunder har ganska små utvecklingsgsavdelningar. Det gäller speciellt i små länder, som här i Norden. Om dessa företag tvingas utveckla allt från början kostar det väldigt mycket resurser och pengar, säger Morten Block.

Han menar att inbyggnadsplattformar kan hjälpa både stora och små företag att snabbare nå ut på marknaden med produkter. Samtidigt får företagen ett redskap som gör det möjligt att enkelt utvärdera nya tekniker.

På mässan Embedded World i Nürnberg i mars lanserade Arrow dessutom ett modulärt koncept kring utvecklingsplattformar bestående av ett baskort med kontakter och passiva komponenter som kan kombineras med en stor mängd andra kort. Några exempel på kort som kan adderas är DC/DC-kort, LED-kort, motorstyrningskort, trådlösa gränssnitt, sensorer och processormoduler.

– Konceptet gör att användarna kan bygga upp ett eget litet labb där de kan testa olika tekniker och kombinationer, exempelvis kan man testa och se hur olika logik fungerar med olika kraftmatning. Detta  ger inga skräddarsydda lösningar, utan tanken är att utvärdera olika alternativ, säger Morten Block.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)