– Teamet startades för att vi insåg att vi behöver en koordinering i Europa. Vi samlar in idéer från olika regioner i Europa och utvärderar dem, säger Morten Block som leder gruppen bestående av åtta personer.
Idéer till plattformskonstruktioner samlas in från lokala FAE:er, halvledartillverkare och kunder. Och redan har svenska ingenjörer hunnit sätta sin prägel på konceptet.
– Vår plattform Motionfire är exempelvis utvecklad tillsammans med Göteborgsföretaget Unjo, som är specialist på styrning av elektriska motorer, säger Morten Block.
Motionfire är en plattform uppbyggd av två delar, Firefighter och Firedriver. Tanken är att plattformen ska ge företag som idag gör sin motorstyrning med DSP:er ett enkelt sätt att även testa och utvärdera hur en FPGA kan användas för att styra en motor.
Jämte Unjo har Motionfire utvecklats i nära samarbete med Altera och National Semiconductor. Firefighter är själva baskortet med Alteras FPGA Cyclone III ombord, medan Firedriver-kortet driver motorn och är utvecklat av Unjo. Upp till sex Firedriver-kort kan användas samtidigt, vilket motsvarar drivning av tolv motorer. Plattformen släpptes i Europa under förra sommaren och i Nordamerika i början av detta år.
– Många av våra kunder har ganska små utvecklingsgsavdelningar. Det gäller speciellt i små länder, som här i Norden. Om dessa företag tvingas utveckla allt från början kostar det väldigt mycket resurser och pengar, säger Morten Block.
Han menar att inbyggnadsplattformar kan hjälpa både stora och små företag att snabbare nå ut på marknaden med produkter. Samtidigt får företagen ett redskap som gör det möjligt att enkelt utvärdera nya tekniker.
På mässan Embedded World i Nürnberg i mars lanserade Arrow dessutom ett modulärt koncept kring utvecklingsplattformar bestående av ett baskort med kontakter och passiva komponenter som kan kombineras med en stor mängd andra kort. Några exempel på kort som kan adderas är DC/DC-kort, LED-kort, motorstyrningskort, trådlösa gränssnitt, sensorer och processormoduler.
– Konceptet gör att användarna kan bygga upp ett eget litet labb där de kan testa olika tekniker och kombinationer, exempelvis kan man testa och se hur olika logik fungerar med olika kraftmatning. Detta ger inga skräddarsydda lösningar, utan tanken är att utvärdera olika alternativ, säger Morten Block.