JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
coremarkIdag lanserar EEMBC ett nytt prestandatest för processorer. Coremark är EEMBCs svar på Dhrystone – enkelt och gratis. Och av begränsat värde, vilket är en del av EEMBCs pedagogiska poäng med testet.
Organisationen EEMBC publicerar prestandatester som berömmer sig om att vara mer rättvisande än enkla cykelräknare som Dhrystone Mips, genom att algoritmerna hämtas från verkliga tillämpningsområden.

Men nu lanserar plötsligt EEMBC det enkla testet Coremark som resulterar i ett enda mätetal och mäter processorkärnans egen nakna prestanda med grundläggande tillämpningsneutrala algoritmer.

Organisationens ordförande Markus Levys spontanta svar på frågan varför:

– För att en gång för alla göra upp med Dhrystone. Det är en enkel sak för oss att göra, men den öppnar många möjligheter.

Dhrystone MIPS har alltid varit enkelt att genomföra jämfört med EEMBCs komplexa tester med tillhörande certifieringar.

Syftet med Coremark är kanske främst att föra upp frågan processorprestandatest på dagordningen – vad avslöjas av ett simpelt test? Budskapet från EEMBC är att Coremark ger vissa ledtrådar, men att den som vill ha fylligare prognoser om en processors beteende i en given tillämpning bör vända sig till de vertikala testsviterna för till exempel fordon, medicin, telekom eller hemelektronik.

Vem har frågat efter Coremark?

– Återkommade styrkretskillar som känt sig lite utanför de systemtest vi har idag, säger Markus Levy.

Testet består av tre C-kodsavsnitt omfattande cirka 2000 byte som gör matrisalgebra, länkade listor, tillståndsmaskiner och till slut en checksummaberäkning – på utdata från de två första testen.

–Jo, det är ganska incestuöst, men ett elegant sätt att verifiera, kommenterar Markus Levy.

Testet ska kunna användas på alla processorer, från åttabitare och uppåt.

Precis som Dhrystone ska testet vara gratis. Det ska kanske inte ens kunna certifieras, utan istället bedömas genom peer review – testbeskrivningar ska kunna laddas upp och debatteras på en hemsida. Markus Levy har redan börjat skissa på en FAQ.

Iden kom från EEMBCs grundare. De lade fram den för styrelsen som nickade sitt godkännande. Utvecklingen av testkoden gjordes på två veckor av en "duktig" person.

– Hans uppdrag var att göra ett test som kompilatorn inte skulle kunna optimera sig runt och han visste vad han skulle göra, berättar Markus Levy.

I övriga nyheter från EEMBC har organisationen ett test för virtualisering och hypervisorer under utveckling. Markus Levyett anger datumet för lansering till slutet av 2009. Lynuxworks har tagit ordförandeposten för det testet sedan Trango drog sig ur när det köptes av VMWare.

Ytterligare en EEMBC-testsvit är under utveckling. Det är för kommunikationshårdvara. Testet ska utföras med utrustning från ett företag som säljer mätinstrument för kommunikationsutrustning. i testet laddas ingen kod i det testade systemet. Istället kopplas det mot testutrustningen som laddats med ett script från EEMBC. Testet ska mäta prestanda och protokollföljsamhet.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)