JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I juni ökade halvledarförsäljningen för fjärde månaden i rad. Och under andra kvartalet ökade antalet sålda mobiltelefoner för första gången på ett år.
I höst ska ju konjunkturen vända, enligt vad analytikerna spådde i våras. Och letar man noga så går det faktiskt att hitta positiva tecken på att botten åtminstone är nådd.

Halvledarförsäljningen verkar definitivt ha börjat ta lite fart. Visserligen var försäljningen i juni alltjämt 20 procent lägre än juni ifjol, men en marknad på 17,2 miljarder dollar är ändå en ökning för fjärde månaden i rad, denna gång med 3,7 procent. Och andra kvartalet var 17 procent starkare än det första.

- Siffrorna visar att industrin är tillbaka i normala tillväxtmönster, säger George Scalise, chef för halvledarsamarbetsorganisationen SIA, som publicerat dessa data.

Han understryker att ökningen verkligen indikerar ökad elektronikproduktion. Någon lageruppbyggnad är det inte frågan om, säger han. Och visserligen var ökningen starkast i Asien, men även Europa gick upp, med måttliga 0,7 procent.

Mobiltelefoni, främst 3G och i synnerhet kinesiska TD-SCDMA, pekas ut som en nyckelfaktor för tillväxten. Och mobilförsäljningen gick upp under andra kvartalet jämfört med det första. Må vara med måttliga 4,7 procent, enligt Isuppli, men det är likväl ett trendbrott då försäljningen minskat kvartal för kvartal i över ett år.

- Ökningen visar att värdsmarknaden har bottnat ut och är på väg tillbaks mot tillväxt, säger Tina Teng, analytiker på Isuppli.

Företaget spår nu en ökning av mobilförsäljningen med 6 procent under tredje kvartalet och 8,3 procent under det fjärde. Trots det kommer 2009 ändå att uppvisa en minskning av antalet sålda mobiler med omkring 10 procent jämfört med 2008, och totalsiffran väntas enligt Isuppli landa på 1,1 miljarder sålda enheter, ned från fjolårets 1,23 miljarder.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)