JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilmaster kan larma för översvämning

Radiosignalerna som sänds ut från ett mobilnät påverkas av luftfuktigheten. Skillnaderna kan mätas och utnyttjas för att larma för översvämningar. Det hoppas i alla fall en israelisk forskare.
Judéens öknar i Palestina och Israel drabbas årligen av plötsliga översvämningar som kostar människoliv. Pinhas Alpert, geofysiker på universitetet i Tel Aviv, tror att mobilnäten kan användas för att ge varningar upp till en timme innan de potentiella katastroferna inträffar.

– En varning på bara några minuter kan rädda människoliv, säger Pinhas Alpert till tidningen IT Business.

Metoden innebär att göra mätningar på signaler som skickas ut och tas emot av mobilnätets basstationer. Fördelen med metoden är förstås att infrastrukturen för varningssystemet redan är på plats. Nätverket av mobilmaster ska göra det möjligt att förutsäga både plats och tid för översvämningen.

Mobilmasterna ligger ganska nära marknivån vilket betyder att de kan mäta luftfuktigheten nära marken vilket är den avgörande faktorn för att prognoserna ska kunna göras.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)