JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Under årets första halva var marknaden för de europeiska komponentdistributörerna omkring 30 procent lägre än året innan. Och enligt distributörsorganisationen Idea dröjer det ytterligare något år innan tillväxten kommer åter.
Att den globala halvledarförsäljningen ökade med hela 21 procent under andra kvartalet i fjol jämfört med det första (länk) avspeglar sig inte de senaste siffrorna från Idea, Internationel Distribution of Electronics Association, en organisation som företräder de europeiska komponentdistributörerna. Tvärtom fortsatte fallet här även under andra kvartalet, med en nedgång på 13 procent i omsättning och 7 procent på ordersidan, jämfört med första kvartalet.

Det är femte kvartalet i rad som Idea rapporterar minskad försäljning, och bara ett enda kvartal av de tio senaste har visat en ökning jämfört med föregående kvartal. Enda ljuspunkten i rapporten var att orderinflödet ökade jämfört med försäljningen så att "book-to-bill" nådde nära 1.

– Nedgången speglar den globala ekonomiska inbromsningen, och bekräftar att 2009 inte följer mönstret från tidigare år, säger Adam Fletcher, Ideas vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Och han tror inte på någon snar bättring.

– Vi tror att vi nu går in i en period när nedgången bromsas upp och industrin stabiliseras under årets andra halva. Jag misstänker att vi kommer att studsa fram längs botten av den här lågkonjunkturen, och det är osannolikt att vi kommer att få se någon återgång till stabil tillväxt förrän vid denna tid nästa år, fortsätter han.

Sedan toppnoteringen under första kvartalet 2007, då Europas distributörer omsatte drygt 1,7 miljarder euro, har marknaden minskat med nära 40 procent till knappt 1,1 miljarder euro. Tyskland, den överlägset största enskilda marknaden i Europa, har drabbats värst, tillsammans med Italien.

Den nordiska marknaden har inte gått ner lika mycket, vilket gjort att Norden numera är i samma storleksordning som Italien och Frankrike vad gäller komponentförsäljning.

Ideas statistik grundar sig på siffror från över 100 distributörer över hela Europa, som representerar 73 procent av den totala distributörsmarknaden. Från svensk sida är det IM-föreningen som samlar och rapporterar in uppgifter.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)