JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batterilabb i världsklass byggs i Kista

Testspecialisten Intertek Semko ska efter årsskiftet inviga ett utbyggt batterilabb i Kista, som blir en av världens största provningsanläggningar för högspända fordonsbatterier, skriver tidningen Ny Teknik.
Efter att i maj ha köpt batterikonsulten Sagentia Catella med 13 anställda ska nu Intertek Semko flytta dess labb från Järfälla till sina egna lokaler Kista och bygga ut labbet ytterligare. Efter årsskiftet är planen att inviga ett av världens största oberoende testlabb på området. I första hand är det litiumjonbatterier som ska testas i labbet, men även nickelmetallhydrid och blybatterier, skriver Ny Teknik på sin webbplats.

Anläggningens chef Eva Fontes berättar för tidningen att man kommer att kunna testa batteripaket upp till 600 V. I dagsläget klarar man bara enskilda moduler upp till 80 V.

Ny Teknik spår en god tillväxt för verksamheten då man menar att bristen på batteriexperter är stor, inte minst då behoven nu växer från fordonstillverkare som utvecklar el- och hybridbilar.

Batterikompetensen har sina rötter hos Foa, Försvarets Forskningsanstalt, som drog igång sådan verksamhet på 1950-talet och sedermera sålde den till brittiska Sagentia, som i sin tur sålde den vidare till svenska Catella. Ifjol omsatte Sagentia Catella 13,6 miljoner kronor. Konsultsidan står för drygt hälften av verksamheten och testsidan för resten. Förutom batterier har bolaget även kompetens inom superkondensatorer och bränsleceller.

Intertek, som är ett av världens största provningsföretag, har även mindre batteritestlabb i Storbritannien, USA och Asien.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)