JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanoradios enkretslösning snart hos kund
Ännu mindre och ännu strömsnålare än föregångaren – Nanoradio i Kista är precis färdig med sitt nya wlan-chips där företagets tidigare lösning på två kretsar integrerats till en enda, gjord i BiCMOS.
I våras, på mässan Mobile World Congress, avslöjade Nanoradios vd Tord Wingren att företaget jobbade på en enkretslösning av sin wlan-konstruktion (länk). Nu har den precis blivit färdig.

– Vi kommer att skicka ut de första prototyperna till kunder inom 1-2 månader. Det är världens minsta kompletta enchipslösning för wlan, berättar Tord Wingren nu för Elektroniktidningen.

Han berättar att kretsen gjordes i BiCMOS, för att klara de höga kraven på uteffekt, på 21 dBm, med god linearitet.

– Det är inte mycket dyrare än CMOS. Och vår kiselyta är så liten att totalkostnaden blir minimal med valet av BiCMOS.

Trots att föregångaren redan var världens strömsnålaste wlan-lösning så är den nya ännu strömsnålare. Exakt hur lite den drar är oklart, men det är hur som helst mindre än föregångaren som krävde 13 mA för voice-over-IP.

I somras fick Nanoradio loss 122 miljoner kronor från nya och gamla investerare (länk). De pengarna behövs förstås för vidareutveckling och marknadsföring av det nya chipset, men också för att ta hand om alla intressenter av den tidigare lösningen.

– Sedan Samsung började använda våra kretsar i september 2008 så har det tagit rejäl fart, konstaterar Wingren.

Han räknar med att denna investering var den sista injektionen av riskkapital som företaget behöver.

– Vi är självfinansierade efter detta. Vi räknar med att gå runt från andra halvåret nästa år.

Föregångaren har uppemot fyra år på nacken, men har först nu börjat bli en riktig storsäljare. Och Tord Wingren tror att det kommer att gå betydligt fortare för nykomlingen att nå volymer, inte minst då den är utvecklad i nära samarbete med ett antal befintliga kunder.

– Och numera har vi massor av erfarenhet som vi inte haft tidigare, säger Wingren.

Så småningom tror han också att bolaget kommer att behöva rekrytera mer personal.

– Vi får se, vi tar ett steg i taget. Men wifi ser ju ut att explodera i Kina, där både China Mobile och China Telecom investerar rejält i infrastruktur. Och vi har kommit in i ett par Androidprojekt också, så på sikt lär vi behöva bli fler, säger Tord Wingren.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)