JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23
Tillsammans med det finska forskningsinstitutet VTT och Chalmers tekniska högskola håller det Göteborgsbaserade forskningsinstitutet Imego på att ta fram olika typer av sensorer som till exempel kan användas i passiva RFID-brickor.
- Tekniken kan användas i alla sammanhang där man behöver en billig metod för att göra mätningar, säger Cristina Rusu på Imego när jag når henne i Cambridge, England.

Hon är på konferensen RFID Europe för att presentera tekniken.

I projektet, som ska vara klart nästa år, står Imego för sensordelen medan VTT arbetar med den passiva RFID-delen som förutom identitet också används för att läsa av sensorn. I mer avancerade modeller kan den passiva RFID-brickan förses med ett litet batteri för att förvandla sensordelen till en datalogger. Då kan sensorn göra mätningar även när RFID-brickan befinner sig framför en läsare, mätningar som sedan sparas i ett minne.

Tänkbara tillämpningar som Cristina Rusu nämner är att använda de sensorförsedda RFID-brickorna vid gjutning av betong för att kunna kontrollera när betongen härdat. Andra tillämpningar är att använda RFID-brickorna som loggar för att kontrollera att transporten av en vara skett på rätt sätt. Det kan till exempel handla om att livsmedel transporterats i en obruten kylkedja.

Sensorerna har utvecklats sedan 2006 och kan mäta temperatur, fukt och rörelse men fungerar också i vätskor där de kan mäta pH-värde eller identifiera olika typer av substanser.

Alla sensorer utom accelerometern baseras på en kapacitiv ”fingersensor” av metalltrådar som kan tryckas med en speciell bläckstråleskrivare. Beroende på utformning och vilket polymermaterial som läggs ovanpå fingrarna kan man mäta olika storheter. Bäraren kan vara papper, plast eller glas. För att mäta acceleration krävs dock en mikromekanisk givare i kisel.

I dagsläget är sensorn och RFID-brickans asic inte integrerade men nästa steg är att lägga sensorn ovanpå asicen. Sensorn upptar inte mer än cirka 0,5 × 0,5 mm och ryms därför mer än väl ovanpå asicen.

- Hela RFID-taggen får bara förbruka 100 mikrowatt och ungefär hälften kan användas för sensorn.

Tiden för en mätning går från några sekunder till några minuter.

- I volymproduktion borde hela RFID-taggen kosta under en euro, kanske bara en halv euro säger Cristina Rusu.

Då ingår förutom sensor och asic även bäraren och den tryckta antennen. Hela systemet arbetar på 13,6 MHz-bandet.

Imegos del har finansierats av Vinnova och nu söker projektet företag som är intresserade av att göra en kommersiell produkt av forskningsresultaten.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)