JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tio som har det tufft fortfarande

I våras listade tidningen EE Times tio stora elektronikbolag som drabbats hårdare av lågkonjunkturen än andra. Nu har observationslistan uppdaterats med fyra nya bolag – Nokia, Motorola, NXP och NOR-flashföretagen.
Halvledarvärlden är idag i betydligt bättre form än för fyra månader sedan, då EE Times gjorde sin ursprungliga lista (länk) över tio elektronikaktörer med bekymmer som i den tidningens ögon var större än andra. Men krisen är långt ifrån över, och flera av de i maj utpekade företagen har alltjämt stora problem. I EE Times uppdaterade lista har fyra av de tio ursprunliga av olika skäl försvunnit, medan fyra nya tillkommit.

Nya på listan är, i alfabetisk ordning:

Motorola. Försäljningen har fallit med 30 procent på två år, mest på grund av att företagets mobildivision säckat ihop. Den är till salu, men att hitta en köpare är inte lätt. Ansträngningarna att omorganisera och öka marknadsandelarna i utvalda regioner har gett blandade resultat. EE Times spår total kollaps för Motorolas mobiler om bolaget inte lyckas vända trenden, minska förlusterna och återta delar av de förlorade marknadsandelarna.

Nokia. Förvisso världsledande med 39 procent av mobilmarknaden, men hårt trängt av Apple och Samsung inom tillväxtområdet smartmobiler. EE Times spår att Nokia kan få lika mycket problem som Motorola om man inte lyckas återta rollen som innovationsledare.

NOR-flashföretagen. Spansion har levt under konkursskydd (Chapter 11) en tid. Rykten går om fusion mellan Micron och marknadsledaren Numonyx. Taiwanesiska Macronix behöver bygga två nya 300 mm-fabriker och måste ha kapital till dessa. Vinnaren är, enligt EE Times, Samsung som kan luta sig tillbaka och beskåda kaoset bland konkurrenterna.

NXP Semiconductor. Finansiellt i bättre skick än för ett år sedan, men alltjämt är marginalerna för låga, försäljningen svag och kostnaderna för höga. Skuldbördan behöver lättas, vilket inte är så enkelt då omsättningen faller – senaste kvartalet med 41 procent, till 903 miljoner dollar.

Kvar på listan sedan i maj är:

AMD. Försäljningen av fabrikerna (länk) till Globalfoundries har eliminerat de akuta problemen, men inte hjälpt i kampen mot ärkerivalen Intel. AMD tappar marknadsandelar i pc-världen, och analytiker som Bill McClean på IC Insights hävdar att "Intel har ingen egentlig konkurrent längre".

Freescale. Företaget har skulder på miljarder dollar, vilket kostar hundratals miljoner dollar i ränta varje år. Företaget är störst i världen på halvledare till bilindustrin, och har sålunda drabbats hårt av krisen där. Visst kan en vändning komma om och när bilindustrin åter börjar visa tillväxt, men enligt EE Times är skuldberget ett problem som överskuggar allt under överskådlig tid.

Infineon. Bolaget kämpar med att få ner kostnaderna och hålla huvudet över vattenytan. Divisionen för kretsar till trådbunden kommunikation såldes nyligen till amerikanska riskkapitalister (länk). Och nya rykten omgärdar bolaget, allt från att ryska AFK Sistema vill köpa in sig till att det med IBM ägda dotterbolaget Altis ska köpas upp. Och ingen rök utan eld, menar EE Times.

Magma. Världens fjärde största EDA-leverantör har precis klarat sig ur en kassaflödesknipa, och verkar ha fått ordning på barnsjukdomarna i sitt senaste flaggskepp Talus IC. Än har man dock, enligt EE Times, inte bevisat att man klarar konkurrensen med de tre stora inom EDA – Synopsys, Mentor och Cadence. Företagets produkter tävlar direkt mot de tre stora, så något uppköp är knappast troligt. Men frågan är om man har muskler och innovationskraft nog att klara sig på egen hand.

Renesas-NEC. De två japanska halvledarjättarna är äntligen på väg att fusioneras efter en lång rad turer (länk). Och de må ha kommit överens om en hel del, som att behålla namnet Renesas, färgen på logotypen, vem som ska leda bolaget och var huvudkontoret ska ligga, men än återstår många stora frågetecken. Hur ser produktstrategin ut? Produktionsstrategin? Hur ska integrationen gå till i praktiken? De frågorna måste rätas ut, och under tiden går verksamheten med förlust. EE Times spår rejäla kostnadsneddragningar, inklusive massiva personalneddragningar.

SMIC. Det kinesiska foundryt SMIC, Semiconductor Manufacturing International Corporation, har inte lyckats hänga på den närmast magnifika uppgången som branschkollegorna TSMC och UMC visat sedan årsskiftet. Tvärtom, SMIC förlorar pengar och tappar mark då tekniken ligger allt längre efter konkurrenterna. För TSMC och UMC är 45 nm idag vardagsproduktion - på SMIC är man ännu inte igång med 65 nm och övergången till 45 nm är inte planerad förrän till nästa år. 2010 blir ett ödesår för SMIC, tror EE Times.

Fyra företag har lyckats ta sig ut från EE Times krislista:

ATE-industrin. Halvledarindustrin har äntligen börjat investera igen, och efterfrågan på automatisk testutrustning (ATE) drar iväg både på grund av uppdämda behov och nya investeringar.

Cadence. Inte den odiskutable marknadsledaren som förr i världen, men inte längre på ruinens brant. Affärerna har stabiliserats, balansräkningen ser OK ut, och företaget är alltjämt ledande i nyckelnischer som analog EDA.

Chartered. Singapores stolthet i foundryvärlden har köpts upp av Abu Dhabis oljemiljarder och ska fusioneras med Globalfoundries (förr AMD:s fabriker som Abu Dhabi-konsortiet tidigare köpt).

Taiwans DRAM-bolag. Ser ut att klara sig tack vare prisökningarna på DRAM de senaste månaderna.

Hela EE Times uppdaterade lista finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)