JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flir i USA-samarbete
Värmekamerabolaget Flir i Danderyd ska tillsammans med franska Sofradir ta fram en ny typ av värmekamera med två spektralband som kan se objekt såväl i dimma och rök som i mörker. Den är i första hand tänkt för militära ändamål.
Tvåbandskameror, som registrerar såväl mellanvågig som långvågig strålning, har nu blivit möjliga att producera efter att år av forskning resulterat i detektorer som klarar båda banden. Med långvågssensorer går det att upptäcka objekt i damm, dimma och rök, medan mellanvågssensorerna kan detektera värme. Användaren kan växla mellan de två spektralbanden, och med hjälp av bildbehandling kan de båda sensorerna även samverka för att ge en gemensam bild.

Flirs amerikanska division kallad Government Systems ska nu samarbeta med franska Sofradir för att ta fram en sådan kamera. Ambitionen är att ta fram den bästa tvåbandsprodukten på marknaden, enligt Sofradirs vd Philippe Bensussan.

Sofradir bidrar med sina detektorer och sin produktionskapacitet. Flir står för designen och för marknadsföringen i såväl USA som annorstädes. I första hand vänder sig kameran till militära kunder, men företagen understryker att tekniken lika väl kan användas för övervakning, termografi och vetenskapliga ändamål.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus