JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den tyska distributören EBV ska börja sälja halvledare under det egna namnet EBVchips. Kretsarna ska designas genom EBV:s försorg och tillverkas hos EBV:s huvudmän, som också får ansvaret för garanti och kvalificering.
Det är en helt ny affärsmodell som nu ska provas av EBV, en av Europas största halvledardistributörer. Med utgångspunkt från sin kunskap om behoven hos små och medelstora företag ska EBV definiera halvledare, låta designa dem och därefter låta någon av sina huvudmän producera dem.

I upplägget är det EBV som äger konstruktionen, och såväl EBV:s namn som tillverkarens namn ska stå på kretsen. EBV får exklusiv rätt att distribuera kretsen under tre till fem år. Tillverkaren tar ansvar för att kretsen uppfyller specifikationen, och får också hantera frågor om rättigheter, garanti, kvalificeringar och tillgänglighet.

Modellen har veterligen inte provats tidigare. Enligt EBVs vd Slobodan Puljarevic är det ett sätt att utöka utbudet och servicen, i synnerhet till små och medelstora kunder som sällan har direkt kontakt med någon halvledartillverkare och sålunda sämre möjligheter än storkunder att påverka vad de ska ta fram.

– Med EBVchips blir vi ett gränssnitt mellan tusentals kunder och tillverkaren. Vi kan göra så att många mindre företag tillsammans utgör lika stort värde som andra nyckelkunder för halvledartillverkarna, säger Puljarevic i ett pressmeddelande.

Tankarna ska först provas inom krafthalvledare, där EBV redan säger sig ha ett antal idéer för i första hand vind- och solkraftsändamål. De första kretsarna ska lanseras senare i år.

EBV understryker att alla deras kunder är välkomna med idéer på kretsar som skulle kunna tas fram enligt denna modell. Beroende på omständigheterna kan EBV även diskutera betalning i någon form till idégivare som lägger ner eget arbete på att definiera och eventuellt även designa dessa kretsar.

Slobodan Puljarevic menar att 2009 var halvledarindustrins "Darwin-år", och att det nu kommer att visa sig vilka aktörer som har förmågan att anpassa sig nog för att överleva.

– Alla som fortsätter som förr och inte tar nästa evolutionära steg kommer på sikt att få det mycket tufft, säger han.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)